Monday, 12 December 2011

iqa pakse update kat blog

tak abes2 tanye 'bile abg nak update blog kite?'...aku pon dgn ini update la for the first time...lagipun nak test apps blogger for ipad ni...bes la jugak,senang sket kan...

si qisya ni da ngantuk pon tanak tido...bes la die mummy long ngan abg ayyan dtg umah...kalo tak tgk muke mummy ngan daddy je la...da bosan tgk mummy jek, die ngamuk sampai la daddy die ni balik...manje bebenor...

daddy n mummy syg qisya sangat2 tau sayang...

Saturday, 10 December 2011

testing update by ipad.huhu

td kimi try tp date kuar bln julai.1st time nak update blog gune app ipad.
nikica brgn gune ipad.hehe

Thursday, 1 December 2011

qisya sudah besar!!

salam...

1/12/2011.. bln terakhir untuk melangkah ke tahun baru 2012..byk perkara dan kenangan yg indah berlaku tahun ni...semoga tahun baru bln depan menambah lg kenangan yg indah n bahagia dan sentiasa dirahmati Allah hendaknye...amin

cerita pasal kica 8bln arini kene p klinik untuk timbang...hari ni jugak genap kica 8bulan..dah 8bln?kejap je mase skrg kan..pejam celik pejam celik dah 8bln kica membesar dgn sihat..timbang berat td 9kg..graf berat maintain..tak pnh turun setakat ni..mane taknye mase 7bln dah start mkn sehari 2kali..pg n petang..tu yg muk3..hehe..alhamdulillah..

dr die lahir tak pnh update berat die..ape yg die dah pandai wat sbb tak smpt..ni pun curi2 mase je..klu update skrg pun bes gak ni..huhu..so kat bwh ni segalenye tentang buah hati saya yg saya syg sgt2..kica nnt dah besar leh tgk kat sini ye sayang..

1/4/2011(hari lahir qisya)
berat : 2.94kg
-hari 1st lahir dah pandai dah angkat kepala,hisap nenen n nurse yg tgk n dukung siap kata kerasnya kaki budak nih..hehe..
-suntikan bcg
-hepatitis B(dos 1)
-menyusu badan

13/4/2011(hari ke 13)
berat : 3.0kg
-masih lg menyusu bdn...alhamdulillah
-takde ape2 prob tp dah nampak mcm kene kuning.
-date check darah untuk jaundice(kene cucuk kat tapak kaki..huk)
1. 4/4/2011: 10.5
2. 6/4/2011: 11.5(paling tinggi)
3. 8/4/2011: 9.4
4. 10/4/2011: 8.5(bebas dr jaundice)

21/4/2011(hari ke 21)
berat : 3.8kg
-masih menyusu bdn..alhamdulillah rezeki Allah bg..syukur
-sgt aktif dan takde ape2 masalah

3/5/2011(genap sebulan)
berat : 4.2kg
-menyusu badan
-aktif dan sihat
-fizikal memuaskan
-suntikan hepatitis B(dos 2)

2/6/2011(genap 2bln)
berat : 5.1kg
-menyusu bdn
-aktif/sihat
-kulit bersih
-otot pejal
-suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 1)
2.Polio(dos 1)
3.Hib(dos 1)

4/7/2011(genap 3bln)
berat : 5.9kg
-menyusu badan
-sihat,aktif,dah mule nak mengiring
suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 2)
2.Polio(dos 2)
3.Hib(dos 2)

23/8/2011(genap 4bln)date ptt pg 2/8 tp kimi keje..huhu
berat : 7.0kg
-menyusu bdn
-rehat dr ape2 suntikan
-dah pandai meniarap dan menjulur

6/9/2011 (genap 5bln)
berat : 7.3kg
-menyusu bdn
-sihat,otot pejal,aktif
-dah mule duduk n merangkak
-suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 3)
2.Polio(dos 3)
3.Hib(dos 3)

6/10/2011 (genap 6 bln)
berat : 8.2kg
-menyusu bdn
-start mkn bubur yg diblend bersama sayur-sayuran ikn bilis,kurma dll(mkn sehari sekali)atas nasihat jururawat masyarakat(skema ayt..huhu)
-suntikan hepatitis B(dos 3)

pas checkup 6bln ni trus check 2bln sekali..time die dah masuk 7 bln sume dah pandai,makan,merangkak dgn laju n start berdiri serta memapah..sume tmpt die nak panjat..hehe..

1/12/2011 (genap 8bln)
berat : 9.0kg
-masih menyusu bdn
-mkn dah 2 kali sehari
-sihat n cergas...

Alhamdulillah Syukur sbb Allah permudahkan urusan kami untuk mendidik dan membimbing serta membesarkan qisya...smg die menjadi ank yg solehah/cerdik pandai/berjaya dan sentiasa menghormati n mendoakan ibu bapanya...amin..

Monday, 28 November 2011

picnic ..yey!!!

salam..
Salam Maalhijrah 1433 kepada sume umat islam..semoga kedatangan tahun baru membawa erti n kehidupan yg lebih baik dan diberkati Allah S.W.T.. amin..

sempena cuti awal muharam ni kami bertiga balik johor sebab last balik raya puasa..rindu sgt dah kat kg halaman..sonok sgt dapat balik...dapat jumpe sume adik bradik n sempat g picnic.g tanjung balau je.walaupun tak mandi tp cecah2 je kaki kat air..sronok sbb tgk ank sedara dok main2 n mandi..sape lg klu bkn si gemuk syahmi tu...huhu..yg lg dua lagi syakira n jiha..yg tlg jage pokde die la sbb budak2 ni sgt la excited bile tgk pantai..yg tak besnye kica belum sampai lg dah tertido lam kete...so sampai tu die tdo..tak lame tu baru la die bgn n kimi bwk ki pantai cecah kaki kt air laut..

sblm pg ibu dah siapkn mknn ringn2 je cam mee siput cecah ngan sambal tumis sedap sgt,keropok n air..kimi n adik pusing2 round pantai n beli keropok lekor..pastu dah pokde melayan syahmi,kira n jiha main pasir..konon2 wat istana pasir..huhu..tp diorg sgt sonok walaupun pg kejap je..tak lama pas siap2 nak balik ayh n poji sampai..diorg sampai lmbt sbb ade urusan lain..ni antara gambo yg ade..nak upload byk tak sempat la plak..nak tlg masak kat dapur...huhu..ptg ni nak balik saujana dah..hmmm..kejap je balik..tp apepun terubat rinduku pada family

haa..lupe nak bgtau..dpt berita gembira sgt2 mlm td yg kami dok tunggu2 dr 3mnggu lepas..lameee..besfren merangkap biras aku yg aku syg tu dah selamat bsalin dah..tahniah untuk yana n kiman..baby kuar lalu tingkap sbb sgt besar.4.16kg!!!yg penting yana n baby nuqman selamat..Alhamdulillah..
s


Monday, 21 November 2011

bahagiaaaa...bahagiaaa

salam..

saya sangat BAHAGIA sbb saya ade suami yg sgt2 memBAHAGIAkan hidup saya..saya ada ank yang juga memBAHAGIAkn saya dan suami serta saya ada family yg sangat2 memBAHAGIAkan saya..ALHAMDULILLAH syukur diatas kurniaanmu ini YA ALLAH..

semoga ALLAH sentiase memberi rahmat n memberkati hidup kami sekeluarga..amin...

Monday, 14 November 2011

sayang lah bkn kerana bersebab..

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka


Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata, “Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!”

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminyan. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih lalu berkata kepada isterinya walaupun isterinya masih dalam keadaan koma kerana si suami tahu bahawa isterinya tetap mendengar,

“Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintaimu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati.”

Maka menitis lah air mata si isteri yang masih dalam keadaan koma itu….

Kesimpulan dalam kisah ini, janganlah bercinta kerana bersyarat, cintalah kita kerana Pencipta kita

bile bc ni teringat jap pnh tanye kimi die sayang aku mcm mane..die jawab taktau nak terangkan mcm mane..sampai aku marah die sbb sayang aku takde sbb..rupenye sayang tu takde syarat n sebab..sayanglah pasangn anda seikhlas hati.. :)
sayang kimi n qisya sgt2..

Monday, 31 October 2011

deepavali..

salam...

cite dh lame tp bru nak update sbb bz..bz jage anak,manage umh,suami,anak n my keje yg takkan stop iaitu jahit la ape lg..alhamdulillah Allah sentiase memberi rezeki pada hambe yg sentiase mengingatiNya n sentiasa mendoakan ibu bapa mereka..amin..

minggu lepas my FIL n MIL trn sini sbb cuti deepavali sambil nak tgk cucu die yg dah sgt2 rajin nak wat ape2 skrg..sume bnde lah die nak wat..dah pandai nak memapah n berdiri dah..sume skil die dah tunjuk kat mamatok n papatok die..qisya syg..jd gudgel ye syg mommy ni..mama papa sampai jumaat mlm kul 10 lebih..esok nye kami g jalan2 kat one utama..papa beli ipad2..canggih sungguh la pak mentuaku..hehe..pastu p mkn kat restoran sari ratu kota damansara siap jmpe fahrin ahmad! n p giant dkt2 ctu n siap p umh sepupu mama tmpg smbhyg..pastu last destinasi uptown kota damansara..seharian berjalan sabtu tu so ahad berehat kat umah n abiskan jahitan tempahan dr kawan mama n baju mama n k.long..kerja keras sampai masak pun mak mentua yg tolong..malu sgt..huhu..siap tlg jahit plak tu..huhu..thank u mama..

hari isnin kimi cuti n jalan lg..yey..tmpt first kami pg ofcoz la SOGO..sbb papa sgt suke pg situ..mama dpt hadiah besday dr papa awal dr date.hehe.sonok sgt.mkn popia basah yg sgt sedap..feberet mama ble dtg sogo n aku pun sgt suke sbb popia tu sedap!kimi shopping gle2 kat sogo..cian die mase raye aritu tak smpt nak shopping..beli baju tshirt n kemeja..beli time sale je la sbb murah kan n beli baju untuk my gurgirl muk2 tu la..hehe..dah pnt kat sogo kami p jalan tar..g ctu xtau nak cr ape sbb byk sgt pilihan..aku sempat beli kain ela hadiah untuk mama..papa g cr baju melayu..kimi sgt2 letih sbb die yg dukung kica..hehe..budak 8 kilo lebih tu mmg dah muk3 dah..sgt terase bile didukung..pas p jalan tar p sacc mall kat shah alam.saje jalan2 n dinner kat ctu pastu p plaza alam sentral plak..byk tmpt kan pg..sgt2 la bes..sampai umh sume dah lembik la..kepenatan..

esoknye aku sambung balik jhtn n tak p mane tp mlm tu mama papa kuar dinner ngn adik..kimi pun dah start keje tp mlm tu kimi balik awal sbb my baby qisya tembam tu demam..sgt panas bdn die..bg ubat then die tdo tp merengek jugak la..n yg paling best sekali my besfren dtg!sape lg klu bkn biras i..yana n kiman dtg n dpt la jumpe mama n papa..walaupun tgh sarat tp tetap dtg gak..thank u yana...bes gle ramai org kat umh..yelah slalu bertiga je kan..esoknye mama papa nak balik dah..alhamdulillah sgale tmphn siap n mama papa gerak balik lam kul 2lebih..yana n kiman stay kat umh lg mlm tu..hehe..bes sgt2.. n mlm tu kami dinner kat pizza hut bersame2..
esoknya yana n kiman balik dah..abis dah raye deepavali...hehe..

sekian dulu..wassalam..

Friday, 21 October 2011

cptnye die membesar

salam...lame dah tak update...bz la knn2..huhu..cpt btol mase skrg..my lil gegurl pun dah 6 bln stgh..mcm2 dah die nak wat..sgt hepy tgk die membesar n sedih jek ble pk sbb mcm bru smlm die lahir..qisya syg..mommy n daddy sentiasa doakn kica jd ank yg baik,hormat org tua,blaja pandai sampai berjaya n dpt keje yg bgus n sentiasa doakn mommy n daddy ye syg..

5bln aritu berat 7.3 kilo..6bln berat 8.2 kilo!huhu...skrg dah start mkn..tp kdg2 tanak mkn nk nenen je..kesedapan la tu..sbb mls nk mkn..nurse ade bgtau ade stgh baby ni ble die rase menyusu lg best n mkn tak best so die lebih pd menyusu je...haih...sedap ye kica nenen mommy...hehe

n skrg dah pandai mcm2..bru aritu nk blaja duduk..siap posing2 klu nk amek gambo die then skrg nak berdiri dah!oh...awk tu duduk pun senget lg syg berangn dah nk diri ye..hehe..klu nak nenen pantang nampak je terus terkam!pastu menonggeng time nyusu...haih..huhu..gelojoh..td ibu col la borak pasal kica then tanye die ' bu bdk kecik ni klu nenen suke menonggeng n terkam ke?ibu kate mcm2 gaye nnti die wat...yg geli hati tu ibu kate aku dulu pun cmtu pntg nmpk trus terkam...oh ank aku ikut perangai mak die rupenye...huhu

k la..nnt smbung lg...bye..



~

Monday, 15 August 2011

kica kica

Alhamdulillah kica dah membesar ngn sihat n sempurna..mummy n daddy syg kica sgt2..kica penawar hati kami tau syg..
arini kica gudgel tau sbb pas bgn pg kica main2 jap ngn mummy sampai la kica merengek tak selesa lum mandi..pastu pas mandikan kica trus je pengsan kene nenen power mummy..huhu.dr kul 11 sampai 3.30 kica tdo tanpe ngingau..biase tgh2 tdo tu kica mesti jerit merengek!..padahal mate pejam..dah la time cmtu muke kica comel..geram sgt mummy tgk muke kica!!
mase kica tdo tu mummy siapkn tmphn baju cstmr mummy..alhamdulillah siap dah..thank u kica sbb kica gudgel..
sejak kica dah 3 n 4bln lebih ni kica dah pandai niarap..tdo pun nak niarap je..dah la comel sgt!n arini kica da dpt akal baru!niarap sambil ligat untuk pusing n menjulur kedepan..pasni xleh la mummy letak kica tepi2 katil...ade jatuh ank akuuu!tp siang td pas kica bgn tdo je sore kica jd serak...tulaa..suke sgt jerit..gegirl xle jerit2 tau..huhu..kene jage adab sopan..malu2 gituu...hehe
mummy lum tdo lg ni sbb nak teruskn jht baju..sblum tdo td mummy n daddy borak2 pasal mase depan kica..nak kica jadi ape..mummy akn sentiase sokong kica lam ape jua pun bidang yg kica nak ceburi..tp yg kelakonye tu daddy kate nak kica jd dj radio..gaji mashukk wooo..huhu..apela daddy ni..hihi.ataupun majistret..hehe..atau doctor,arkitek,cikgu...sumelah mummy n daddy sebut..hehe..yg penting kica jadi ank yg baik,sentiase brpgg pade ajaran agama,jgn tggl solat bile dah pandai solat n sentiase ngaji..nnti daddy ajar kica ngaji ble kica dah besar....sore daddy sedap tau klu mengaji quran n nyanyi..klu kica jadi penyanyi cane la gaknye..hehehe
mummy sentiase doakn yg terbaik untuk kica..
td mase nak berbuka kica tak tdo..biasenye time tu kica tdo,so mummy kene la pgg kica sambil mamam..untuk kica mummy sanggup wat ape je syg..last2 nampak kica tak selesa letak kat tilam dpn tv..hehe..pas siap mkn tu mummy dok dpn tv pgg kica sementara daddy melepaskan hajat! igt daddy je rupenye kica pun same!siap teran2 lg..pas smbhyg magrib tu mummy bersihkn kica n nak tdokn..mate dah mamai dah tp still degil tanak tdo..sampai mummy yg tertdo..daddy p kedai cr brg dapur..pas daddy balik kica tnak tdo lg sampai la kul 11..barulah batery low..hehe..rasenye tiap2 mlm mcm tu..takpela..mummy tak pnh rase pnt untuk jage kica..mummy n daddy syg kica sgt..muah..muah..muah..tiap saat mummy rindu kica tau.. :-)

Friday, 12 August 2011

sayang

assalam..
tibe-tibe je nak jiwang2 mlm2..hehe..sbnrnye nak wat keje jap lg tp update blog jap sbb dah lame sgt kot tak update blog yg tak seberapa..huhu..minggu lepas balik perlis sbb tahun ni giliran saye beraye di johor!yey!..sonok sgt balik sbb mama masak mcm2 n dpt jumpe sume ipar duai n ank menakan..rindu sgt dah kat ayyan,along n ayih..3 hero yg sgt2 cerdik n tak lame lagi tmbh sorang lg hero, nuqman yg still lam perut mama die..hehe..qisya sorang je la gegurl..leh manje2 lebih cket..hihi
Alhamdulillah genap umur 27 thn sy tlh dikurniakan 2 insan yg sgt2 istimewa lam hidup..kimi n kica..dah ade family sendiri..susah sng pun kami same2 hadap..yaa.sgt beruntung dpt suami seperti kimi..die beri ape je yg sye nak..bg duduk lam umh yg selesa..walaupun die keje sorang tp kami still ckup makan n pakai..Alhamdulillah..syukur..kimi sayang..sy syg awk sgt2..awk nyawe saye n saye syg awk lebih dr nyawe sendiri...walaupun tu jwpn awk klu saye tanye awk..hihi..bkn tiru tau tp kite kan slalu bg jwpn yg same..ape2pun yg kite wat n pk mesti same..mcm smlm..tak larat dah nak masak tp masak gak untuk sahur..time berbuke suh kimi beli nasi ambeng(mknn org jawe)..kimi sanggup g seksyen 13 cr nasi ambeng sbb kat saujana utama takde..sblm balik tu die tanye nak ape2 lg tak..jwb tanak sbb tanak susahkn die pnt balik keje..tp lam hati ni nak air teh bunge..tah nape kemaruk gle kat air tu..klu boleh hari2 nak mnum..ble die smpi umh je tgk die bwk air teh bunge tu..hai..sejuk hati,jantung n sume2 la organ..hehe.siap ckp ngn bangge 'abg leh bc pkrn ayg'..hehe..thanks ye sayangku kimi..dr kapel smpi la da kawen n ade ank mesti ade je bnde same yg kami pk n nak wat..dulu mase kapel klu terase nak anto msg due2 anto serentak,skrg pun same!harap2 sampi ble2.. amin..
kica plak skrg sgt2 la manje..siang hari klu die dpt tdo lame sgt la beruntung..sbb dpt wat keje takyah stay up mlm2 mcm ni..huhu..tp takpela..demi ank ku sanggup berkorban ape je..kica jadi anak yg baik ye syg..mummy n daddy syg kica sgt2 tau..
kimi n kica tdo dah..kica tdo niarap sgt la comel!lam bulan pose ni plak kimi keje pg n sblm tdo kami tak pernah lupe untuk kiz n wish luv u..nak buat sampai ble2..so tak dpt la kimi teman wat keje mlm ni..
ya Allah berikanlah aku kesihatan yg baik untuk sentiase mngingatimu dan beribadat menyembahmu ya Allah serta menjage keluargeku n mencari rezeki untuk keluarge serta pnjgkanlah jodoh kami hingga ke syurgamu n lindungilah kuarge kami dr segale hasad dengki,maksiat dan segale kejahatan....amin ya Allah..

Monday, 1 August 2011

Ramadan Al-Mubarak

Alhamdulillah syukur pd Allah sbb diberi peluang untuk menunaikan kewajipan berpuasa di bulan yg mulia ni..sekejap jek mase skrg..thn ni tahun kedua smbut puasa bersame suami tercinta Kimi Arshad n our lil baby kica2 yg kuat ngempeng tu...hihi..Alhamdulillah jugak sbb dpt pose walau pun sdg membreastfeedkan si baby kica..mtk2 sebulan ni penuh..takyah susah2 ganti..cm tahun lepas tgh gle2 mabuk..ade pntg gak la sbb tak larat..mkn je kuar balik..
Teringat mase sek rendah dulu time bulan pose..bile waktu smbhyg je g surau,tak sbr nak amek air smbhyg sbb nak telan air sekali time berkumur.hehe.tah ade ape lam kolah surau tu pun taktau la bantai je la asal hilang dahage..pastu time cuti ade skali tu pas sahur dah smbhyg sume tdo balik..bgn dkt pukul 11.. tgk atas meja ada teko mase sahur pg td ibu wat air teh..jengah2 keliling tgk takde org trus togak je teko kat mulut amek ko habuk yg aku dpt..tula akibat bile curi2 mkn time bln pose..tp mase tu kecik lg kan..hehe..mntk2 kica tak ikot perangai mummy die ni..

Thursday, 28 July 2011

tempahan

alhamdulillah...
syukur pada Allah sbb bg rezeki untuk kami sekeluarga.tggl bpe hari je lagi kite nak sambut bulan pose,so mane2 tukang jahit cnfm dah tak tdo sbb nak siapkan bju cstmr..aku ni baru nak tutup oder tapi ade lagi yg nak antr...rezeki jgn ditolak,musuh jgn dicari...hehehe
nasib baik ade kemahiran menjahit ni klu tak dok umh watpe je la kan..cian kat kimi keje sorang2..alhamdulillah tmphn umtuk raye thn ni blh tahan byk gak..huhu..sempat ke?ngn kica lagi dok mengempeng hari2..sape yg jawe tu phm la ngempeng tu ape...hihi.mudah2han diberi kesihatan yg baik n kica tak meragam..
klu sape2 yg belum tahu kite ni ade amek tmphn baju,tapi untuk wanita sahaja sbb time blaja jahit tu baju pmpn je..kat cni leh tgk cnth baju yg korang leh tempah:

~ baju kurung biase
~ baju kurung pahang/riau
~ baju kurung moden
~ baju kebaya
~ lain-lain fesyen ikot cnth baju pun boleh
~ baju berlining
~ korset untuk baju pengantin
~ gaun pengantin
~ baju kanak2

buat mase ni xleh nak upload gambo ape2 sbb gune ipad kan tadak camera..huk3.. insyaAllah pasni punye update akn ade pic baju2 yg dah pnh cstmr tempah..ceh mcm ramai jek...huhu..
kepada cstmr yg dah anto baju tu insyaAllah akn disiapkan secepat mungkin..
ok...bye
assalamualaikum

Tuesday, 19 July 2011

rambut oh rambut

salam...
ptg ni nk cite psl rambut plak..hehe..ambik mase cket je ni..untuk dikongsi bersame..skema btol ayt..huhu..rambut ni makhkota setiap wanita..cehhh..ayt aku..sbb skrg aku tgh mengalami masalah yg sgt serius!!!keguguran rambut yg amatlah byk..merate tmpt ade,ats lantai,klu bgn tdo tu ya Allah penuh kot ats bntl,mandi jgn kate la..pas mandi laaagi byk,nak sikat?laaagi melekat- lekat kat sikat..haih..paling merisaukan aku adelah time memasak..kat pale ni dok pk je jgn la rmbut aku masuk lam mknn..sbbnye kimiyang( kimi sayang..hehehe) pnh kata pntg die ade rmbt lam mknn..hukhukhuk..mlm td mase die keje kami dok msg2 n borak pasal rambut ni..sbb die pun dah perasan rambut aku byk sgt dah gugurnye..nasib la kimi phm n siap pesan 'ayg jgn pk sgt la pasal rambut tu,abg tak geli pun la,dah nak wat cane bkn slh ayg pun,klu ade rmbut pun rmbt ayg bkn rmbut org lain...hehehe..fuhhhh..lege ble kimi kate cmtu..alhamdulillah..ble pk balik cm nak ptg je rmbt yg agk tebal n yg dah jadik nipis ni..tp kang klu ptg lagi ssh nak kutip klu dah pendek..biar je la..
pada ibu2 yg baru pas bsalin korang akn mengalami keguguran rambut ni tapi antara teruk ngn tak je la brgntung pd hormon ibu tu sendiri..nasib aku kene yg teruk..kat sini ade tips untuk sape2 yg mengalami simptom ni..


Tip atasi keguguran rambut

Masalah keguguran rambut di kalangan wanita selepas bersalin adalah perkara biasa. Ia terjadi akibat perubahan hormon yang berlaku pada wanita selepas bersalin.
Mungkin masalah ini tidak pernah berlaku sebelum anda melahirkan anak dan pastinya ia membuatkan ramai wanita runsing dan bimbang.
 
Biasanya rambut wanita lepas bersalin akan gugur ketika usia anak mula menganjak dua bulan ke atas. Wanita perlu peka menjaga kesihatan rambutnya kerana jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan rambut wanita menjadi botak.
 
Untuk menghindari rambut kering dan gugur, beberapa faktor perlu anda ikuti dan amalkan. Antaranya:

Penjagaan
•Penjagaan pemakanan perlu diambil kira. Makan makanan seimbang agar kesihatan dapat dijaga.
•Amalkan makan vitamin A,B,C dan E khusus untuk penjagaan rambut.
•Hindari penggunaan syampu yang tidak sesuai kerana ia boleh menyebabkan rambut gugur.
•Hindari penggunaan pengering rambut atau gel yang boleh menyebabkan rambut gugur/kering/.

Bahan yang sesuai
Pastikan menggunakan jenis bahan yang sesuai dengan rambut anda. Contoh minyak pencemaran berfungsi untuk merawat rambut yang gugur dan kering. Selain itu ia bertindak dalam pertumbuhan rambut lebih bersinar dan segar.

Cucian
Anda perlu tahu penggunaan syampu yang sesuai dengan jenis rambut. Penggunaan syampu yang betul memberi kesegaran pada rambut. Jika tersilap pilih, rambut lebih mudah gugur atau kering.
 
Penggunaan krim
Setelah rambut dicuci dengan syampu, krim khusus untuk rambut haruslah disapukan ke rambut. Tujuannya agar dapat mengawal rambut supaya tidak reput dan beruban.
 
Penggunaan krim juga turut bertindak merangsang pertumbuhan rambut lebih segar dan sihat serta melancarkan pengaliran darah pada rambut agar lebih stabil.

Air suam/jus
Tahukah anda bahawa pengambilan minuman turut memainkan peranan terhadap rambut kita. Amalan minum air suam ataupun jus buah-buahan sekurang-kurangnya dua liter sehari bukan sahaja untuk kesihatan badan tetapi mampu memberi kesegaran pada rambut yang menjadi mahkota semua wanita.

Monday, 18 July 2011

kica gudgel n kimi gud daddy

pg2 sudah sebok mengupdate blog yg tak seberapa ni..hihi..takpela kan yg pntg ade..huhu..qisya bgn dah tu..japg mandikn die..kimi still tdo lg pnt balik keje kul 3 mlm td pastu tdo pukul 6 pg sbb melayan baby qisya yg bgn awal pg pastu creat blog ni..hehe..life yg sgt2 bes..kdg2 pnt gak sbb tak ckup tdo..tp ble tgk je muke qisya..ya Allah..tenangnye hati ni..kimi plak sgt2 bertggjwb..walau pnt sekalipun balik keje n qisya bgn still tlg jage qisya..kdg2 aku yg tertido..hehe..Qisya skrg bru je pndai ngiring..tdo nak mengiring ajela..n comel sgt!!sbb bdn de da ketul2 booolatt!!mulut dah kepoh tp lum pndi gelak lg..klu pndai gelak cane la nnt..sore dah la kuat..smpi jiran sebelah kata kuat btol baby ni ngs.alamak!!!.qisya dah jerit tuu..mandi time..huhu...bye..

yeyyy!!!...kami ade blog dah...

seme org da ade blog...its about time for me to start one as well...hehehe...pagi2 bute takde keje, create blog...hehehe...