Tuesday, 26 November 2013

kepulangan yg ditunggu dgn selamat.Alhamdulillah..

assalamualaikum....

Alhamdulillah dah 2mnggu ibu dan ayah selamat pulang ke rumah... dgn harapan yg besar diiringi doa anak2 soleh/solehah agar ibu dan ayah mendapat haji yg mabrur inshaAllah...

Sebelum terlupa jalan cerita kepulangan buah hati kami ini akan ku hapdet sekarang.hehe

Dijangka flight akan mendarat di senai airport pada pukul 4 ptg pada 12 november 2013.Alhamdulillah tiade sebarang perubahan dr pihak tabung haji.kimi dapat cuti dari 11hb hingga la 18hb..dapat la balik kampung lama sikit..kami gerak balik 11hb.plan awal hati ni nak sgt2 sambut ibu ayah kat airport.rupenya mmg takde rezeki..kami gerak dr sg buloh pas zohor..benti solat asar kat machap.gerak slow2 sbb mmg tanak rushing..benti solat di rnr machap n sampai skudai (umah ila) maghrib..Alhamdulillah selamat sampai n nak tdo umah ila sbb dekat dah nak g ke senai.msg kak long kata tak balik sg mas dulu sbb nak amik ibu ayah kt airport.dpt msg sedih plak dr kak long kata takde sape tlg kat umah utk masak2.takpela balik jela sg.mas.sbb klu boleh tanak la org dok kecik hati kan..kul 11 mlm gerak sampai 12 mlm n hujan dgn lebatnye..

Pas sampai terus rehat n nak tdo sbb dah lewat malam.ntah cmne qisya kne muntah2 plak mlm tu sampai 4x.tak dpt tdo ngn nyenyak.mgkin slh makan.sampai la pg tu terus je kene kerah tenaga masak mknn utk majlis doa selamat ibu ayah sampai umah..siap sume kerja dlm kul 5ptg.dpt msg kata flight jemaah haji johor dah mendarat.syukur ya Allah.hati dah tak sabar rasenya.kami siap2 sume tunggu dpn pintu rumah..sambil borak2 n dapat call ila n cakap ngn ibu.soalan 1st kuar dr mulut ibu 'nape awak tak tunggu ibu?kata nak tunggu'..sedih bergenang airmata jela dpt kugambarkan.takpela ade hikmah sebenarnye. asal ade kete lalu je memasing dok jengah kepala.penantian itu satu penyiksaan..baru dpt rase mcm mane bila ibu ayah tunggu kepulangan aku sekeluarga.mcm tu rupenye..

Kami pun dah siapkan bentang sejadah beralaskan tikar utk ibu ayah bila sampai nanti terus buat sujud syukur..dan akhirnya sampai jugak kereta yg ditunggu.bile ibu ayah sampai aku dah ngs n selesai je ibu ayah buat sujud syukur aku terus tuju arah ayah salam ayah n peluk cium dgn airmata. ..subhanallah..sungguh menyentuh jiwa.sbb tak dapat salam mase ayah pg mase 2hb tu.pas selesai ayah salam ibu plak n ngs gembira sbb dpt tgk dah depan mata ibu ngan ayah.syukur syukur Alhamdulillah...diikuti adik bradik lain yang tunggu dirumah berpelukan gembira sbb 41 hari kami terpisah jauh dan hanya dpt berhubung melalui panggilan telefon shj..

Selepas tu masing2 smbhyg magrib sbb pas maghrib nnt akan ade kenduri doa selamat.jemput semua ahli blok 10 dan ahli masjid.selesai majlis kami duduk berborak sambil dengar cerita dr ibu ayah tentang pengalaman mereka berdua ketika disana.seronok sgt dgr rase hati nak pergi sgt2 sbb yela kite xtau dosa kite byk mane perlu persediaan mental fan fizikal yg cukup sbb menziarah atau menunaikan haji di mekah adalah rukun islam ke 5.walaupun hanya mampu buat umrah tapi ilmu utk kesana perlu mantap dan cukup sbb kite pergi sana utk beribadah bukan suka2 melancong.ibu ayah pesan kumpul duit dr awal.takla dah tua xlarat nanti baru nak pergi kan.inshaAllah ibu ayah kami akan cuba utk kumpul duit dr skrg..

Selesai segalanya,acara pembahagian ole2 dr mekah.hehehe..sbnrnye ade 2 kotak besar n 2 gelen air zam2 dah dipos dari sana dah selamat sampai awal sblm ibu ayah sampai tapi kami cuma buka bungkusan mknn je sbb nak siap2 bungkus utk bg tetamu yg dtg.nak geledah yg lain2 tu cm segan je cam tak sopan je sbb brg ibu ayah kan.huuu.padahal excited.hasil bahagi2 sume anak2 n menantu dan cucu2 dapat la jubah baju tudung sejadah dan brg2 lain2..pandai jugak ibu ayah shopping.hehe.

Okey dan seterusnya dpt la bantu ape2 yg ptt kt umah tu cm masak kemas umah sbb ibu ayah masih lagi dlm mood rehat dr segala kerja serta perubahan cuaca dan masa so masing2 rase ngantuk dan kepenatan..sampai la ahad tu masa utk kami pulang dah.rase kejap je masa..kami gerak pas zohor jugak dan sampai tepat 10 malam.kemas n gosok baju sbb kimi dah start keje pagi.ok tu je jalan ceritanya.hehe.selamat menjamu gambar plak...wassalam..

Hadiah paling bermakna yang aku dapat adalah kitab suci Al-quran dr ibu ayah.ibu siap baca sampai khatam quran tu kat sane.terima kasih ibu..iqa akan jadikan Al-quran ni teman setia iqa inshaAllah..amin...
























Wednesday, 20 November 2013

qisya nur arissa is now 2 years, 7 months, 2 weeks, 4 days, 14 hours and 8 minutes old!

assalam.

Lame tak update pasal bdk kecik ni kan. So hari ni nak cite pasal die je. Tajuk entri kemain panjang bebeno..haha..copy paste je..:-P

Pejamcelik2 dah 2tahun 7 bulan.masih belom stop susu badan.walaupun dah mcm cara buat.die sgt manja n suke mengempeng..sbb takde adik kot.bkn tanak bg tapi belom ade rezeki..mgkin bile ade adik nanti die jadi matang..tapi skrg die dah nampak sgt besar n faham ape kite suruh walaupun kadang2 die suke jerit n merengek tak tentu pasal..
Pkr yg die suke buat skrg berangan jadi princess,pakai kasut tumit tinggi.main anak patung,bagi susu anak patung die,pakai baju gaun kembang2 n menari,tiru segala gaya yg die pnh tgk kat tv n ipad.mcm2 lagi sbnrnye di.buat sejak die umur setahun lebih.tapi skrg butir kata dah jelas sgt2.die tahu n faham bile kite marah die.die pandai pujuk kite bile die buat salah.kadang2 hati jadi cair.cara paling berkesan nak bagi die lembut n dgr kata bile kite cakap baik2 sambil puji n peluk die qisya budak baik.otomatik berubah dr jerit2 terus cakap slow.yg paling seronok bile daddy nak pg keje je mintak nak salam.dlu buat jugak tapi kite yg pakse die skrg die sukarela..sonok sgt layan die.

Hari ni plak die takde kawan.adik mia tak dtg.main sorang2.bile mommy mandi je berdesup lari n panggil mami! mami! cari mami rupenye.bile kite nyahut je die terus tanya mami ok?kite pun jawab la dlm bilik air ok.terus senyap..xleh langsung tak nampak kelibat kite terus je kalut cari.kdg2 saje je nyorok nyakat die.nnt sergah terus je jerit 'maami terkojot kica haha' pastu gelak sama2..bahagia sungguh rasa.ade kawan buat gurau main2 walaupun kdg2 ade benda yg die buat kite jd marah..tapi bile die manje2 n amik hati kite hlg terus rase nak marah tu...qisya...qisya..mami syg qisya sgt2..terima kasih sbb hadir dlm hdup mami n dady.terima kasih Allah atas anugerah ini.ok sambung cerita.skang ni die ssh btol bile kite ajak mandi.mcm td siang bile ajak mandi terus jawab tanak tanak..pastu die mintak makan kek.mknn kegemaran die skrg adalah kek..mase die makan tu kite tak tgk pun.dtg2 je kat kite dgn tgn kotor.tgk depan tv masha Allah berterabur.takpela budak kan.bile tgn die dah kotor kite pun saje jela ajak mandi.terus je nak.tau dah sbb die ni penggeli konon.haha.xle kotor ckit.air tumpah kne baju atau tumpah atas meja pun xle cpt2 mintak tisu..nasi sebutir jatuh mase tgh makan pun suh kutip.ayo minaci ni mmg tau.ha tapi peluang la kan nak ajak die mandi.pas siap mandi sume die mintak susu..susu plak kdg2 die nak kdg die tanak.ikot mood.cm td buat susu campur milo.mmg die minum.sblm ni tak campur milo minum jugak tapi seminggu je pastu tanak.so skrg die dah tau yg milo tu sedap kene la bg kan.sekurang2nya die nak minum susu..sampai la ptg die dok main sorang2.time mami masak tak pnh die kacau cuma jenguk2 je kat dapur tanye 'mami ok?'bile kite jawab ok nampak muke die puas dgr kite jawab n terus g dpan tv balik.hahaha.soalan wajib tu sampai atok n nenek pun suke tanye die soalan sama.. pas mami siap masak n kemas umah n mandi sume g la smbhyg.time kite smbhyg skrg ni die mmg suke tanye kite mcm2 n tolak2 kite nak tanye sesuatu atau die nak sesuatu n suruh kite amik kan mcm kite tak smbhyg.byk kali jugak die buat.n awal2 bgtau die klu mami smbhyg jgn duduk atau diri depan mami.tunggu mami siap tau.mmm..tak berjaya sampai la kt kg mase tgh smbhyg jemaah aritu die buat lg.apelagi mami jegil mata je die terus ngs.mami kene marah dgn nenek.nenek pesan 'lain kali jgn marah.cakap baik2.mcm awak tak pnh kacau ibu smbhyg dlu mase awak kecik'.hukhuk.rase bersalah disitu.ibu cakap 'kakak dulu siap kencing depan ibu tapi jgn marah kene cakap baik2'.ok insaf sgt2 n tanak buat lg dah.sekali ni jela sbb rase mcm nak mrah je masa tu.ok.sambung lagi..hehe.sblm smbhyg pesan kat die 'qisya ni kunci rumah tau.kalau dady balik qisya bg kunci dkt dady ye' die tgk n angguk.cmtu je bg respon..sbb kebetulan dah maghrib.n kimi otw balik.kang tgh smbhyg kimi sampai pintu kunci plak.btol2 siap smbhyg kimi sampai.die dah jerit2 panggil 'mami mami dady da balik'.kite pun bgn nak amik kunci.lom sempat sampai nak amik kunci die dah lari amik n terus lari kat pintu nak bg dady kunci..ya Allah..tak terkata.faham rupenya.Alhamdulillah..pas dah smbhyg n siap makan sume drama lg nak ajak mandi.mmg saje mandi lewat sbb die mmg ssh sikit nak ajak mandi skrg.ngs2 tanak..sblm tu die ade ajak nak swimming.siap wat gaya tgh swimming atas tilam.sian anak aku sorang ni.tah tgk cite apela yg ade berenang2 ni sampai dok sebut2 byk kali n siap menggayakan lagi.hahahah.teringat ade kolam kecik die tu umpan jela bnde tu terus je nak n mandi.lama plak tu sbb nak berendam lam tu walaupun kolam tu sgt la kecik cenonet jek.hahaha.nnt dady belikan yg beso eh syg..siap mandi pakai baju tanak sikat rambut nak nenen n terus tertidur dgn senang sekali sbb siang hari tak tdo langsung..sampai la skrg bgn jap je nak nenen pastu sambung tido balik.ok sekian dulu.babai....wassalam..












Friday, 1 November 2013

selamat dtg november

Bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...salam jumaat...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas dimuka bumi ni. Syukur padamu ya Allah... sekejap je masa skrg kan pejam celik pejam celik dah nak hujung tahun dah... sbnrnye tak sbr nak masuk bulan november sbb ibu ayah nak balik dah dari mengerjakan haji. Alhamdulillah dah selamat dan selesai ibadah kat sana n dah dapat title hajah Aminah n haji Jamian.hehe..tak sbr sgt2 nak tunggu diorg berdua balik nak dgr cerita dari sana mcm mane sbb dpt call sekejap2 je kan.. dan bulan november jugak birthday mama(ibu mertuaku) dan paling best nak terima org baru dr family iaituuu anak kedua kiman n yana..yey..tak sbr jugak2 sbb diorg bakal dapat baby girl!! yey qisya ade geng dah pasni.skrg pun dah ade dan bertambah2 la geng qisya dah leh main masak2 kat pondok dah..hihi.main pondok2 kan mase mase kecik2 dlu...
dannnn sebenarnye jugak entri kali ni adalah ucapan setinggi tinggi tinggi tahniah buat suami tersayang Ahmad Hakimin atas kenaikan pangkat.Ya Allah syukur padaMu... Alhamdulillah.tak sgka Allah nak bg rezeki ni.. tahniah sgt2 syg.. ayg bangga dgn abg walaupun abg tak smpt bc blog kite ni tapi harap pasni abg baca la.hihi... start 1hb ni position kimi dah tukar n Alhamdulillah gaji pun bertambah rezeki Qisya sebenarnya.. uniknya bulan november ni sbb bln november la start kimi dapat kerja dlu selepas zaman kegelapannya..hahahaha.pastu kami bertunang n kawen n dapat anak pastu tiap kali ade kenaikan jawatan mesti dapat bulan november... dlm pada gembira2 ni harapan besar kami sekeluarga agar kami tak lupe diri dan sentiasa bersyukur.inshaaAllah.amin..amin.. smg Allah permudahkan segalanya...
ok lah baiii.assalamm...

sayang...
i luv u so much..
terima kasih sbb jadi suami terbaik untuk ayang n ayah terbaik untuk anak kite qisya nur arissa..
smg jodoh dan kasih syg kite kekal dunia dan akhirat..aminn..inshaaAllah...