Monday, 12 December 2011

iqa pakse update kat blog

tak abes2 tanye 'bile abg nak update blog kite?'...aku pon dgn ini update la for the first time...lagipun nak test apps blogger for ipad ni...bes la jugak,senang sket kan...

si qisya ni da ngantuk pon tanak tido...bes la die mummy long ngan abg ayyan dtg umah...kalo tak tgk muke mummy ngan daddy je la...da bosan tgk mummy jek, die ngamuk sampai la daddy die ni balik...manje bebenor...

daddy n mummy syg qisya sangat2 tau sayang...

Saturday, 10 December 2011

testing update by ipad.huhu

td kimi try tp date kuar bln julai.1st time nak update blog gune app ipad.
nikica brgn gune ipad.hehe

Thursday, 1 December 2011

qisya sudah besar!!

salam...

1/12/2011.. bln terakhir untuk melangkah ke tahun baru 2012..byk perkara dan kenangan yg indah berlaku tahun ni...semoga tahun baru bln depan menambah lg kenangan yg indah n bahagia dan sentiasa dirahmati Allah hendaknye...amin

cerita pasal kica 8bln arini kene p klinik untuk timbang...hari ni jugak genap kica 8bulan..dah 8bln?kejap je mase skrg kan..pejam celik pejam celik dah 8bln kica membesar dgn sihat..timbang berat td 9kg..graf berat maintain..tak pnh turun setakat ni..mane taknye mase 7bln dah start mkn sehari 2kali..pg n petang..tu yg muk3..hehe..alhamdulillah..

dr die lahir tak pnh update berat die..ape yg die dah pandai wat sbb tak smpt..ni pun curi2 mase je..klu update skrg pun bes gak ni..huhu..so kat bwh ni segalenye tentang buah hati saya yg saya syg sgt2..kica nnt dah besar leh tgk kat sini ye sayang..

1/4/2011(hari lahir qisya)
berat : 2.94kg
-hari 1st lahir dah pandai dah angkat kepala,hisap nenen n nurse yg tgk n dukung siap kata kerasnya kaki budak nih..hehe..
-suntikan bcg
-hepatitis B(dos 1)
-menyusu badan

13/4/2011(hari ke 13)
berat : 3.0kg
-masih lg menyusu bdn...alhamdulillah
-takde ape2 prob tp dah nampak mcm kene kuning.
-date check darah untuk jaundice(kene cucuk kat tapak kaki..huk)
1. 4/4/2011: 10.5
2. 6/4/2011: 11.5(paling tinggi)
3. 8/4/2011: 9.4
4. 10/4/2011: 8.5(bebas dr jaundice)

21/4/2011(hari ke 21)
berat : 3.8kg
-masih menyusu bdn..alhamdulillah rezeki Allah bg..syukur
-sgt aktif dan takde ape2 masalah

3/5/2011(genap sebulan)
berat : 4.2kg
-menyusu badan
-aktif dan sihat
-fizikal memuaskan
-suntikan hepatitis B(dos 2)

2/6/2011(genap 2bln)
berat : 5.1kg
-menyusu bdn
-aktif/sihat
-kulit bersih
-otot pejal
-suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 1)
2.Polio(dos 1)
3.Hib(dos 1)

4/7/2011(genap 3bln)
berat : 5.9kg
-menyusu badan
-sihat,aktif,dah mule nak mengiring
suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 2)
2.Polio(dos 2)
3.Hib(dos 2)

23/8/2011(genap 4bln)date ptt pg 2/8 tp kimi keje..huhu
berat : 7.0kg
-menyusu bdn
-rehat dr ape2 suntikan
-dah pandai meniarap dan menjulur

6/9/2011 (genap 5bln)
berat : 7.3kg
-menyusu bdn
-sihat,otot pejal,aktif
-dah mule duduk n merangkak
-suntikan 3serangkai
1.DTP(dos 3)
2.Polio(dos 3)
3.Hib(dos 3)

6/10/2011 (genap 6 bln)
berat : 8.2kg
-menyusu bdn
-start mkn bubur yg diblend bersama sayur-sayuran ikn bilis,kurma dll(mkn sehari sekali)atas nasihat jururawat masyarakat(skema ayt..huhu)
-suntikan hepatitis B(dos 3)

pas checkup 6bln ni trus check 2bln sekali..time die dah masuk 7 bln sume dah pandai,makan,merangkak dgn laju n start berdiri serta memapah..sume tmpt die nak panjat..hehe..

1/12/2011 (genap 8bln)
berat : 9.0kg
-masih menyusu bdn
-mkn dah 2 kali sehari
-sihat n cergas...

Alhamdulillah Syukur sbb Allah permudahkan urusan kami untuk mendidik dan membimbing serta membesarkan qisya...smg die menjadi ank yg solehah/cerdik pandai/berjaya dan sentiasa menghormati n mendoakan ibu bapanya...amin..