Tuesday, 19 February 2013

Dugaan

Assalam..

Allah nak uji bile2 masa je..

Situasi 1
Hp rosak tibe2.screen jadi gelap n tak nmpak ape.sedih yg amat sbb hadiah besday.lum setahun dah rosak..kimi dah try riki2 harge nak btlkn lam 600-650.mane la nak cari duit byk tu.tgk2 kat lam kotak still ade lg kad waranti sbb hp tu masih dlm waranti tapi masing2 pk mcm2.kbtln arini kimi cuti.kimi kata nak g pusat servis samsung.tapi kami bncg g kedai yg tmpt kami beli tu dlu utk cnfmkn boleh ke tak btlkn hp ni..sedey...yg paling mengejutkan hari ni lg bgn pg td tgk ipad ok.berebut plak ngn qisya.bagi la kat die pgg.masuk bilik semula tgk ipad dah off.on semula setting sume lari n screen gelap sebelah.ya allah..hp rosak ipad pun rosak juga ke??dugaan bertimpa..takpela bnde pun dah lama kan.malas nak pk aku masak siap2 sebelum kuar sbb takyah ssh2 nak mkn kat luar.jimat...pas zohor baru kami gerak keluar utk setel pasal hp..tapi sblm tu cari resit kedai sbb nak tunjuk bukti kan.tak jumpe la plak.pasrah n redha...

Situasi 2
Kami g giant shah alam dlu sbb nak cari kedai yg jual hp tu.sampai2 je sume kedai dah berubah.serius!wujud lg ke tak kedai tu.yg ade kedai hp tapi dah jadi pusat servis celcom.waaa...try tanye jugak sbb nmpak kedai tu still cam kedai lame.rupenye btol cume kedai tu dah renovate n jadi celcom centre.alhamdulilah... Cek segala detail hp masih lg dalam waranti.die suh bawak g servis centre samsung yg berdekatan.mule2 nak g one utama tapi die kata kat sebelah federal highway ade satu pusat servis..area petaling jaya la.klu antar ctu lam 2 atau 3 jam dah leh siap.g sana just bwak hp je nnt die scan.ooo takyah tunjuk2 resit rupanya.hehe.. Terus gerak g sane n nampak dah pusat servis tu tapi taktau jalan nak masuk ke bangunan tu cmne.lame gak pusing2.last2 g je la one utama..sampai one utama terus g centre samsung n die kata boleh lg btlkan tp lam mase seminggu plg lama 2mnggu.tak kisah la bpe lme yg pntg setel 1 prob....alhamdulilah..syukurrr...

Situasi 3
Kami round stu OU sbb dah lama sgt tak spend masa bersama jalan2. Kimi bz keje n klu cuti pun dok umh atau ade urusan lain.Dah jalan perut lapa..g cari tmpt mkn.mkn kat kluang station.eh mkn jugak??hehe..makan la sbb lauk masak td makan utk dinner nnt..huuu.. Melayan qisya naik kereta sorong kat situ. 3 jam pertama rm3.seterusnya rm2.mule2 die nak je naik..dah penat die turun n sorong sama2 ngn kami.makin penat die jap naik jap turun plak.sah budak ni ngantuk.. Kimi pun nak g pulang n tgh cari tmpt nak pulang kereta tu die jerit nak nenen plak.jerit sekuat hati nak nenen nak nenen...mmg bergema la OU.last2 cari nursing room.takde la plak yg ade tmpt tukar diapers je.boleh la.masuk ctu ade plak org tgh tukar lampin anak die.kimi terus g pulangkan kereta sorong tu.ok, lam bilik bg nenen kat qisya tapi mata die dok tgk org lam bilik tu n ternampak plak ade belon kat stroller org tu n nak belon tu plak.cepat2 bawak die kuar n jerit smula nak nenen n suh g bilik td.pujuk2 tanak jugak.kimi tak sampai lagi ni.aku xleh la g jauh2 dr tempat tu sbb cmne kimi nak cari aku nnt kan hp dah takde.pusing2 sambil membawa ank yg menjerit2 nak nenen..rase mcm aku tgh culik anak org je sbb qisya jerit sekuat hati die.hehe...mulut hanya sebut ya Allah ya Allah... Takde pilihan g je la bilik td bg nenen n baru je nak masuk kimi pun sampai.ya Allah syukur.... Terus je g kat kete diiringi jeritan anak yg masih nak nenen td.. Dah tahap berlari dah kami laki bini tapi tau jela OU tu beso mane..

Situasi 4
Sampai kete bg nenen terus je tdo bdk qisya ni..muke suci je time tdo tapi tak tahan dengo die jerit td.hehe..otw balik rase nak sggah kedai jahit sbb nak beli brg jait ckit la.sampai depan kedai nak pindah tgn la bg qisya kt kimi sbb die tgh tdo tapi tak berjaya.die tersedar n sambung lg jeritan dalam kereta plak. Mmg tak ditakdirkan utk pergi kedai tu.terus gerak balik rumah je.pujuk2 die bg nenen balik n tdo semula.sampai umah die tdo lg tapi salinkan bju n lap2 bdn die bgn.kami makan mlm sama2.pas mkn kimi kata nak try update software kat ipad.lam 2 jam gak n hasilnye alhamduliah berjaya..syukur ya Allah.. 2 prob setel.

Situasi 5
Main2 ngan qisya plak sambil melayan die tgk tv.die ni penyejuk hati kami suami isteri.mmg die suke jerit bile die ngantuk atau penat. Biase la bdk kan. Ajar die tulis2 n eja nama sendri..kite sebut Q die terus sebut I.hihi...pastu die main2 rambut mami.nak ikat la apela..buatla anak ape kamu nak buat yg pntg kamu tak menangis.. Dah tdo dah pun.sng plak nk tdo. Ok bawah ni gambo die mase g jalan2 td.. Babai...wassalam...








Dua gambo ni die still teruja lg nak naik..hihi lepas tu nak neneeeeennnnnnn....

Thursday, 14 February 2013

Precious


Slalu tolong kacau mummy jahit..hihi



Bagi susu kat baby pun dikire boleh diharap utk masa akn dtg..ngeh3



Tukar diapers plak..



Aaa...bg nenen kat popo??



Jadi anak solehah.inshaaAllah.amin...

Sumenye pasal qisya..

Assalamualaikum......

Gatal betol la tgn ni nak menaip je.hahaha..ape susah gune app bloggeroid je.hihi..senang keje kan..so sblm terlupa ape2 yg berlaku time qisya kecik ni update jela ape yg boleh...kecik cume sekali...kejap sgt die besar dah.bln april dah 2 tahun..
Alhamdulillah hari ni die dah boleh terima daddy g keje.mule2 je ngs.daddy lum pakai baju die dah start ngs tau..manjeee sgt.pastu pujuk2 byk kali cakap daddy nak g keje cari rezeki,terus lepas peluk daddy n g kat mummy..haaai...sweet sgt..bygkanlah dengan muke manje die tu..
Pas daddy g keje tdokan die tapi kejap je tdonye..mcm biase la tdo siang ada masa lama n
ada masa sekejap la haiii. Pastu makan puding roti mak wat arini banyak tau...main3 pastu kul 6 lebih baru mandikan die..pas mandi tgk upin ipin..
Masuk waktu magrib ajak die smbhyg sekali.die pun 'jom jom jom' ajak masuk bilik.pas amik air smbhyg pakai telekung sama2.smbhyg sama2..die ikot segala pergerakan kite.ya Allah..aku mohon padaMu.. Kau jadikanlah anakku Qisya Nur Arissa Ahmad Hakimin anak yg solehah..amin..amin amin..


Sempat amik gambo die tgh sujud.hehe



Main cucak2 ngan daddy n mummy..hihi



Standby je muke nak amik gambo...

Wednesday, 13 February 2013

Puding roti caramel

Assalam..
Ok entri kali ni pasal makanan plak.nak bg resepi sekali sbb kadang2 mak ni terlupa bahan2.last buat mase besday qisya.so arini curi masa wat la sbb tekak ni teringiiinn sgt nak makan.bahan2 pun ckup..yey. Ni cara2 wat ye..

Bahan2
4 keping roti(roti gardenia)
3 biji telur
3 cwan susu segar
2 sudu besar tepung castard
3 sudu kecil perasa vanila
3 sudu gula halus

Caramel
5 sudu gula halus utk caramel

Cara2
Potong kecik2 roti,pecahkan telur n buang hanyir pastu kacau pki sudu pastu ambil tepung castard n bancuh ngn secawan susu segar lagi 2 cawan campur terus ngan bahan2 lain,dah campur sume bahan2 pastu blend.sngkan??hehe.
ok utk caramel amik 5 sudu n panaskan atas non-stik pan sbb sng tak melekat.klu gune periuk biase melekat ckit la.tapi td wat leh terkena kat tgn.pedih sgt so kne hati2 sbb panas.pas cair gula tu masuk lam loyang n bg rata la nnt tak cntik plak bile siap pastu baru lah masukkan bahan2 yg di bled n kukus selama setengah jam.siap kukus biar sejuk n hidang...taraaa...siap dah..nyum3...







Selamat mencuba...hihi

Setahun 10 bulan

Assalam..

Cerita utk hari ini..hehe..Bru je tdo bdk kecik tu..sblm tdo suh kite nyanyi twinkle2 pastu mintak lagi lagi dan lagi.. Pastu suh kite kire nombor 1-10.sgt jelas sebutan die.sambil kite kire die ikot sama pastu baca abc plak.sume die ikot.mcm tu la die sejak dah pandai cakap.kne rajin layan die bercakap macam2 sblm tido.baca zikir pun die ikot..sbb sblm tdo mmg akn dgrkan die zikir munajat..
Die sgt suke bercakap..Contoh cam siang td.. Klu die berak die akan ckp 'ammy yak'.pastu td test die sebut ikut suku kata yg betul 'be_rak' die ikot dgn jelas bunyi.boleh rupenye sebut btol2 tau.saje je ngade nak sebut hujung2 je..pastu test lg sebut perkataan 'ba_suh''sa_bun''man_di''lampu''ba_sah''bu_ka'' ok.. bgus sgt die sebut jelas.esok nak kne tulis la die boleh sebut ape.hehe.mak ni pelupa...
Seperti biase juga untuk hari ni bile daddy nak pergi kerja die akan ngs nak ikot.pg td die bgn awal sbnrnye.pas mandikan n main2 ngn die jap die tdo daddy pun tdo pas bfast sume la.bgn n siap makan tgh hari daddy nak p isap rokok die nak ikot.ngs2 n trus daddy tak jadik isap..hihihi. Sblm daddy siap2 nk p keje daddy bgtau die awal2 'qisya jap lg daddy nak p keje qisya jgn ngs tau' tak sempat pun habis ayat dah tarik daddy nak mntak dukung..mula la sesi rengekan die.bile daddy dah siap lg la meloncat2 nak dukung.daddy layan la.sampai pintu depan tanak dah ngn mummy.terpaksa la tarik die n die ngs2 jerit nak ikot jugak beserta airmata yg berjujuran..hihi.daddy tacing la tgk anak die cmtu..huu..harap esok luse die akan faham daddy pg keje bkn g jalan2.masih dlm proses memahamkan die.inshaaAllah..
Dah pnt layan die kul 6 lebih baru tdo.bygkn lah betapa lama die main..haha.magrib die bgn mamai n sambg tdo balik pastu lam kul 9 die bgn n ajak die mkn sume..pas mkn n mnum mcm2 die merengek ajak masuk bilik n arini terrrrajin kemas bilik.tukar cadar sume lah.die pun tolong.sbb panas peluh2 wat kje n die pun peluh gak mandi sama2.pas mandi kami sembahyang isyak sama2.die mntak pakaikan telekung.die ikot ape kite wat takbir rukuk sujud dan yg paling terharu n sebak mase kite berdoa mulut die kumat kamit ikot.abis doa sapu tapak tangan kat muke pun die ikot sama.ya Allah tak terkata dah n paling tersentuh lagi salam n cium mummy.Alhamdulillah syukur.. Mummy sempat doa untuk qisya syg 'semoga jadi anak solehah bijak pandai fasih berkata2 n membaca kitab suci Alquran berjaya dlm hidup dan kerjaya n sentiasa mendoakan mummy n daddy inshaaAllah..amin..'
Ok sekian dulu...nanite..



Muke sedeh je kan..hukhuk..



Pokde mintak gambo rindu kt kica.pokde kata kica gemokk.peha tembammm



Mummy goreng sosej dibalut roti n celup telur..huhu.kica mau mkn sosej je.cehh.memilih..

Tuesday, 12 February 2013

Playground

Assalam..
Hari ni bawak tica lica g playground dkt taman perumahan..baru sgt siapnye sbb still lg lantai tapak tu tanah merah..qisya jd blur jap xtau nak main ape sbb bdk2 yg main kt ctu siap ade yg panjat2 tapi bdk2 besar la yg kecik still ade lg pengawasan dr mak/bapak..
Sy sebagai mak jadi peramah jap borak2 ngn mak2 yg ade kat ctu.hihi..sempat la promote dri ini tukang jait n ade kakak sorang ni siap tanye rumah ktne n leh dtg nnt utk tempah baju..yey..
Pas g playground g econsave belanje brg dapur.beli makanan banyak3..balik n sampai umah smbhyg magrib pastu trus siap2 masak utk mkn mlm.mnggu ni hari2 masak tau..mood rajin masak..hahah.pas siap mkn wat projek terbaru..jeng3..esok r cite nak tdo dah ni...gudnite..wassalam..






Monday, 11 February 2013

setia hujung nyawa



aku tak bisa
menidakkan rasa cinta
meski ku tak bisa
 melupakan salahmu
resah hatiku

maafkan diriku
 melukakanmu
cinta jangan engkau pergi
jauh dari diriku lagi
sesungguhnya cinta kita
setia ke hujung nyawa 

bila tersedar
betapa tulus cintamu
biar apa pun yang menghalangnya
takkan pernah bisa dari diriku
menjaga cintamu
tuhan tolonglah aku
satukan aku dan dirinya selamanya

cintaku tetap disini
takkan pernah jauh darimu
sesungguhnya cinta kita
setia ke hujung nyawa

abis dah demam drama setia hujung nyawa ni tapi rindu sgt nak dengar lagu2 dalam drama ni... qisya pu hafal jugak,huuuu

sayangku ahmad hakimin ayg harap kasih sayang,kebahagiaan,keharmonian rumahtangga dan segalanya kekal setia hingga hujung nyawa...







Thursday, 7 February 2013

Cerita balik kg lg..hehe

Assalam..ok sambungan dr entri smlm tapi layan gambo je la ye...



Bacaan selawat pas tahlil di johor..



Pow acu die beli stroller kecik ni kat padang besar..muke happy gle dapat.



Kenduri kawen kawan baik 3bradik ni..huu

Balik kampung johor/perlis

Assalam..
Kami suami isteri kg jauh2.sorang dok utara sorang lagi dok selatan..macam drama dulu2 kutub utara kutub selatan tu..hihi..sbb tulah hidup jodoh ajal maut sume di tangan Allah s.w.t. Semoga jodoh kami berkekalan hingga ke syurga...aminnn...
Ok takmo bebel pnjg2.nak tdo dah sbnrnye..ngeh3. Tapi sebelum tu cite cket la.kami balik kg perlis sbb ade kenduri kawen kawan baik kimi.mule2 tak plan nak balik pun tapi sume adik bradik balik so bile lg kan nak berkumpul.last balik raya.plan punye plan tibe2 kimi dpt msg dr kiman kata tak dpt balik sbb kne kursus.apedaaa.die yg ajak balik tapi die plak yg tak dpt balik.kimi muke kecewa la sbb kembo die tak balik..haha.rindu kembo..huhu.mlm sebelum kami gerak tu kami tdo awl.tibe2 dgr ade org nak bkk pintu rumah.. lam hati ni dok rasa ade org nak masuk rumah ke???tak sempat pun nak kejut kimi hp kimi bunyi.kimi mamai2 bgn n capai hp terus ckp 'ayang kiman call'!!kite pun terus cakap kat die jawab laaa..rupenye2 mereka bertiga sampai dah dpn pintu.ciss saje je wat surprise.so kami teruskan surprise sampai perlis.kui3...mama papa happy sgt sume balik.4 hari gak la kt sane..wat mkn2 kt umh k.ngah.best3..

Selepas seminggu balik ke johor pulak.huu..sbb ade jemputan kawen sepupu pling rapat.musim org kawen..hehe..kami gerak dr umh lam kul 7pagi n sampai umah mak itam kul 12 tgh hari..mlm tu ade wat tahlil ckit.tak jmput org luar just saudara mara tapi ramai gle.tak sgke sedara maraku ramai.tgh nak start bc yassin kica nak nenen plak.masuk bilik nenenkan tapi die ngs2 ajak kuar bilik.siap tahlil n mkn2 die main la ngn anak2 sepupu.pas sume balik kami pun tdo.lam kul 2 pg tibe2 kica ngs2 bg nenen sume tanak n sebut 'luo luo'.nak keluar.ya Allah tiap kali balik jhr mesti mcm tu.taktau die nampak ape.risau gak sbb bnde dah jd byk kali.klu die nampak ape2 pun harap sgt tak berterusan sampai die beso.amin..lam 1 jam gak nak redakan die ngs sbb die jerit kuat sgt.kesian.bacakn mcm2 ayat kat die pun tak jalan.tah cmne ayah amik towel basah sapu kat muke n kaki pastu baca ayat kursi die terus reda n bg nenen pastu trus tdo..Alhamdulillah...esoknye kami siap2 n g dewan sbb majlis kt dewan.pas mkn n jumpe sedara mara n bergambar kami balik kota tinggi.nasib baik balik kota kica tak ngs.hujan yg sgt lebat mlm tu sampai ade guruh n petir n modem kne sambar petir.waa..tak dpt online..ok nak cite pasal charger plak.huhu..sblm tu kami ade beli charger.sbb charger kami tertggl umh mak itam.baru pakai kejap sgt charger baru tu n mase ujan tu tak cabut plug so kne sambar gak.esoknye g kedai mntak tukor.hehe..nasib mse beli tak test.huhu.so tmbh rm30 dpt la yg baru..pastu g bandar kota n tukar modem yg kne petir tu n jlan2 jap.kimi ajak mkn kt marrybrown sbb die kata tk pnh mkn kt ctu..huhu.dh setel sume pasal intenet esoknye nak balik dah n takde letrik plak.bat hp kong.sblm gerk balik plan nk g umh mak itam amik charger yg ttggl tu.gerk dr sg.mas btol2 pas asar.sampai umh mak itam amik charger minum2 n gerak g umah ila plak.kne sggh gak sbb dah janji klu tak sebut je.nasib baik kembo ku rajin masak.siap masak spagetti lgi.sedapppp..kebetulan lapo sbb nak sampai umah die dkt 1 jam meredah jam.pas mkn2 sume borak2 n kems la brg.mase tu tmpg cas hp.hp kimi gune charger kiteorg la.hp daku gune charger ila.mase smpn chrger lam beg tu kimi tanye kite punye ke dua2.aah kite punye..konfiden je jawab.haha.dah sampai melaka baru ila msg tanye ko bawak charger aku ke???haha...adoi sah mmg terbawak dah..g amik charger sendri pastu bawak charger orang plak.kui3.dan akhirnya sampai umh lam kul 2.30 pagi.Alhamdulillah...tak pasal2 kne pos charger sikunla mukmuk3...kui3.ok baiiii..wassalam...