Thursday, 31 January 2013

Anak2 saya

Assalam..
Anak anakku sayang..
Kamu bertiga adalah adik bradik susuan..
Mummy doakan kamu bertiga jadi anak yg soleh dan solehah ye sayang..
Mummy doakan kamu bertiga jadi anak yg baik didunia dan akhirat..
Mummy doakan kamu bertiga sentiasa menghormati org tua dan mendoakan kedua org tuamu..
Mummy doakan kamu bertiga berjaya dalam hidup/kerjaya/agama dan jgn lupe solat 5 waktu..
Doa mummy sentiasa mengiringmu wahai anak anak-anakku..
Mummy sayang kamu bertiga sgt2...





Wednesday, 23 January 2013

Oh anak..

Assalam...

Ok aktiviti arini kan eh bkn arini je mnggu ni kan takdela bz tapi mcm biase terkejar jait anak suami..
Pg td bgn trus buat sarapan cucur ikan bilis bwg n kentang.sedap!..org johor pggl jempot2 ye... Kimi kje mlm minggu ni so mlm td masak bubur ayam je...hehe..dapat pujian la plak tu.hihi..kimisaro watashima kata sedap!!..thank u yayang....so pg td ade lebih ckit bubur n bg qisya mkn bubur kami mkn jempot2..sambil wat sarapan tu kuarkan bahan2 utk masak tgh hari plak. Masak ayam masak merah je.sng keje..sayur tak masak pun.kui3.. Siap2 masak rht jap sambil nyusukan anak. Kerana tak tahan bau yg menyelerakan kimi pun cepat2 la hidang lauk n kami pun mkn...hihi.. Byk gak la aku masak sampai kimi dapat bawak bekal g keje..hehe. Lame gle die tak bawak bekal. Dlu mule2 kawen slalu je, pastu stop, ni klu ade masa in shaa Allah ade masak lebih leh bawakkan kimi bekal g keje.jimat2..
Pas dah kyg qisya pun nenen n tertdo.utk arini takde drama nak ikot daddy g keje la sbb die tdo kan.klu tak meraung2 la nak ikot sampai merajuk plak tu..pas kimi g kje siap2 smbhyg zohor n dpt la mengaji al-quran jap..ni pun lama tak wat..rajin2 iqa wat jgn ngelat.in shaa Allah.. Konon2 nak gntg bju tegendala sbb tibe2 dgr sore bdk kecik tu bgn..tdo ape tuuuu kejap sgt la hai..layan die lg sampai la ptg.siap mkn lagi sekali mak ko ni qisya oi pun tanak stop main. Sembahyang asar n dpt sambung lg 1 mukasurat mengaji.Alhamdulillah.. Qisya siap tarik2 alquran nak baca sekali.last2 die bkk sendri laci meja solek sbb lam tu ade yassin.biase bg die pgg yassin tp malas nak layan sbb kejap je tu yg die dok tarik2 alquran kite nak bc.. Nnt mami belikan qisya muqqadam ye sayang..Layan pocoyo plak kul 5.30.nak tgk tv sambil nenen WAJIB tau..pastu upin ipin plak 6.40 sampai kul 7.pastu cite mami plak setia hujung nyawa 7 sampai 8 n solat magrib..hehe...pastuuu baru lah mandikan die.. saje je mandikan lmbt2 sbb plan nak tdokan die awal.rupenye tak jadi kenyataan pun.sedeyyyy...

Pas mandi kemas2 katil bg selesa n matikan lampu..die standby dah baring tapiii nak ipad.nenen sambil main ipad n dgr lgu feberet(hindustan heii) n part last lgu tu cam biase adegan peluk2.suh mami bgn n peluk tapi mami malas nak layan die pun ngs sekuat hati.mami pun bgn la ikot je ape die nak n diam terus dr ngs sbb dpat peluk mami..hahaha...ok bg can lg sampai kul 9 lebih pastu mami amik ipad trus suh die tdo.nenen lg tapi saje wat2 mcm tanak tdo.lam hati ni lapa kot anak aku tak nak tdo..bgn la bg makan.. pun tanak last2 mami yg makan lg..hihi.. Die nak kopok plak.sebut pok pok.mami gorengkan kopok utk die.die tunggu kat dapur.tibe2... Die nampak lipasss..n die jerit ammii pipasss..trus je kuar dr dapur nyorok kat belakang dinding..start dr tu ngs balik sambil sangap(menguap ye..sangap tu bahasa org johor) mmg sah ngntok dah..siap grg kopok die tanak plak sbb mmg die ngntuk dah.trus lajuuu mami bwk masuk bilik.tapii lum nak tdo lg rupenye..cam biase nak ipad.die layan cite hore2 plak.sume dialog die ikot n dah hafal.org tu bisik die bisik org tu jerit die jerit org tu nyanyi die nyanyi.semuaaaa die ikot.. Last2 die terus cam layuuu n diam sambil nenen n tdo jugak akhirnya pada pukul 11.40..peh.lame btol die thn tdo kan.ok tu je stkt ni..babai..gudnite.nak sambung keje sambil tunggu yayangkukimi balik kerja..


Lupe nak cite die dok bongkar bakul bju yg dah lipat n cari suo dlm mami n pakai..hahah!

Monday, 14 January 2013

Bila dah besar..

Assalamualaikum...

Bile anak dah besar ni mcm2 la die nak buat.. Hai anak jgn la ko melawan ckp mummy n daddy ye sayang.. Mummy n daddy tau qisya anak yg baik...amin..
Mlm td merajuk..sbb sebenar adalah ngantuk tapi tahan3 sbb tunggu daddy balik keje kul 11... Bile dgr je kete daddy masuk parking terus lari ke sliding door n jerit2 'addyyy addyyy' bile daddy bukak pintu je terus peluk daddy..setiap hari wat bnda ni.mmg kami nak biasekan pun..hehe..time daddy g kje klu die tak bgn daddy cium n peluk die dulu pastu bru mummy..huuu.tapi klu die bgn kami antr daddy depan pintu salam cium n peluk... Perkara yg kami buat hari2.. Semoga kekal utk selamanya...!!!

Okey smbg pasal merajuk td kan.daddy dah balik die pun smbg main2..mmg saje je bg die mase nak lepas rindu n main2 ngn daddy n sampai tahap die sendri ajak mummy masuk bilik sbb tau die ngntuk sgt2 dah.hehe.bile dah masuk bilik baring n nenen mule la perebutan hp berlaku..ngs jerit2 nak pgg hp..tapi saje je mummy tanak bg..die ngs nak ipad pun mummy tak layan..ape yg mummy bagi lipas la nak suh die diam.lagi die ngs sampai meleleh airmata sebut 'nanak nanak akot akot'..kesian sgt tapi sbb dah mlm sgt dah kan die tanak tdo..punyelah bijak yg amat trus die panggil 'addy addyyyy'.penyelamat die.daddy dtg trus mntak peluk n dukung sambil ngs2 sebut 'amii pipasss'(mummy bg lipasss).peluk daddy sekuatnya sampai tanak langsung ngan mummy..mase tu rase menyesal..:-(..pancing nenen pun die tanak last2 cara terbaik utk pujuk die peluk n sebut sayangg selembutnya..terus die mengalah..tapi still kne bg gak hp atau ipad..sbb die tgk kemaruk tgk n dgr lgu hindustan!!....sekian..



Ni gambo td bru amik..berangan je keje die klu dpt hp.wat2 amik gambo sendri..padahal hp tu bkn idop punnn..hihi



Aksi selepas mandi.mummy bgkus kepala gune towel pun die nak jugakkkk..



Ni aksi bile kite nak amik gambo die.heheeeheh

Anak Perempuan Kami

Assalamualaikum...

Saya dan suami dikurniakan anak perempuan. Kami beri dia nama Qisya Nur Arissa yg bermaksud hidup dalam keadaan yg baik dan cahaya azam yg kuat. Lahir seberat 2.94 kilo secara normal serta sihat tanpa ape2 komplikasi. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya dari saat saya tau saya mengandung sehinggalah dia lahir serta membesar dari hari ke hari... Dia diberi sepenuhnya susu ibu..syukur Ya Allah memberi rezeki yg melimpah ruah kepada saya untuk saya beri hak anak perempuan saya selama hampir 2 tahun ini.. Betapa untungnya dia dan betapa bersyukurnya saya dan suami..

Dia adalah harta yg tak ternilai untuk kami suami isteri...
Dia lah penghibur duka lara kami...
Dia adalah segala-galanya...

'Ya Allah bantulah kami mendidik dan membimbing anak perempuan kami ini menjadi anak yg taat kepada agama islam... Jauhkanlah anak perempuan kami dari segala kejahatan kemaksiatan dan segala keburukan di zaman yg mencabar ini... Jadikanlah anak perempuan kami anak yg solehah yg sentiasa mendoakan kedua ibu bapanya dan menghormati org tua.. Berikanlah dan kurniakanlah anak perempuan kami akal fikiran yg cerdik pandai.. Pertuturan yg fasih utk membaca kitab suci Al-Quran.. Aku mohon ya Allah.. Sesungguhnya aku insan yg banyak berbuat dosa.. KAU ampunilah dosa2 kami ya Allah... Amin amin yarabbal alamin...'


Thursday, 10 January 2013

Gold Coust Morib

Morning..

Assalamualaikum...

Semalam g jalan n mandi manda ngn kak ngah/abg faisal n anak2.... :-)

Seronok sgt!qisya adalah anak yg sgt excited!hihi..nampak je kolam besar kat bawah rase cam nak terjun sgt2 dah.siap pki bju mandi terus je g beranda nak tgk kolam..bile dah trn n nmpak air meloncat2 kaki ni nak terjun..nasib baik tak takot..layan die mandi sampai die kesejukan menggigil..ya Allah...tu pun tanak naik lg...last2 jalan2 g pantai morib jap n naik bilik.kami tak stay pun balik hari je..tapi kak ngah n family tdo sane.bilik selesa sgt2.yg pasti tmpt ni boleh pegi lagi n bawak family..ok layan gambo ye sbb mak malas nak wat karangan..haha..



Dah tak sbr sgt dah ni nak trn bawah bdk 3 org ni..hihi



Kak ngah,abg faisal,along n zarif..



Kami ♥♥♥

Tuesday, 8 January 2013

Qisya setahun 9 bulan

Assalam...

Slalu je update pasal mkn.jait n lain2 kan.hehe...kali ni pasal anak kesayanganku la qisya nur arissa ahmad hakimin.takdela pnjg sgt nama die.huuu..
Pejam celik pejam celik dah setahun 9 bulan umur qisya.kejaaap sgt masa.rase tak puas tgk die tiap2 hari.24 jam berkepit ngn die kan..nikmatnye hanya Allah shj yg tau..syukur Alhamdulillah....
Sejak dah berusia setahun 9 bulan ni mcm2 perangai die wat tau..sgt lucu dan menghiburkan + comel sgt!!!geram tau..dlm mnggu ni shaja die suke sgt tgk lgu hindustan..mak die ni kan wat keje waktu malam so siang hari tdo la sbb ngntuk.bile die bgn die wat muke comel sambil usap pp mami n sebut 'aaayanggg'..tu adalah kebiasaan die bila bgn pg.sejuk hati.ok smbung cite..bile die bgn tu dah tentu org yg die leh kacau adalah mami die.so kite yg tgh mamai2 ni layan jela.smlm mgantuk sgt tau..die bukak lgu hindustan dr filem mohabbatien sambil ligat nari2..tak kasik lgsg mami die baring.asal baring je die tarik 'angun angun' suh pgg tgn die nari sama2...waaaa...kelako tapi mami ngntuk qisyaaaaa...hahaha..klu sekali je tarik takpe tapi berkali2 sampai la mami hlg ngntuk.klu tak layan die akan jerit sekuat hati die...ohh anakku..demi kamu mami sanggup wat ape je.jgn derhaka ngn mami ye nak..
Pastu arini daddy cuti..die boleh plak bgn awal..kejut daddy dgn sore manje 'addy addyyy'..daddy serta merta bgn dgr sore manje die tu tau..yg paling best yg kami berdua sgt la luruh jantung hati limpa pun ade..huuuu....bila die nak wat sesuatu die akn panggil kite sambil tgn usap2 kat pipi beserta suara yg sangaattt lembut...selagi kite tak toleh tgk die selagi tu la die akan pggl kite.sweet kan..xleh bygkan perasaan ni.kimi slalu sebut n kami akn igt moment ni sampai bile2 qisya..
Ok. Kbtln arini ade plak cite chipmunks n chipettes. Ya Allah die punye excited tgk cite tu siap tonggeng, jerit, lompat sume adelah..ape yg chipmunks tu buat die ikot..smpi tanak makan.last2 pakse suap makan bru la nak tapi mami kne 'dodok ni'(duduk dpn tv dkt ngn die). Pastu mkn skrg sgt banyk sampai daddy kagum tgk die mkn byk.pas dah pnt main n mkn sume die mnum sampai basah baju.suh kite bukakkan baju n mcm biase bile dah bukak bju kne bkk pampers.last2 mami ajak mandi n die dah pandai gosok gg sendri.klu time daddy ade mesti die pggl daddy suh tgk die gsk gg.segala ape yg die wat mesti die nak tunjuk kat daddy.pas pakaikan bju die perasan suar yg die pakai ade reben kecik n batu kilat2 pastu terus je sebut 'tantik tantik'..ok skrg die dah faham ape yg cantik ape yg sedap n yg paling kelako klu merajuk die akan masuk bilik..suh kite pujuk die.ade sekali tu die majuk konon2 nak masuk bilik tapi bilik tu tertutup pintunye.. die g jugak sambil ketuk 'ukak ukak'..hahaha..adui..klu nak nenen je suh mami baring tapi sebut 'tito tito' padahal suh kite baring..
Tau tak nape skrg sng lenang mak die update??sbb die tgh tdooo...hahahahah..
Ok nnt kite smbg lagi ye..sbb byk sgt yg nak diceritakan pasal ucuk acam cayang mami ni punye gelagat n karenah...babai...muah3



Bdk tgh tdo pki bju tantik2...



Pg td bgn pastu nampak mami amik gambo ngn daddy.. die pun nak jugakkkk..pastu wat muke sengih camtu sapela tak geram kan...siap sebut 'engok engok'..hihi nak tengok...

Sarapan pg..hehe

Terrrrajin arini wat penkek.sblm ni wat jadik ni 2nd time ade lupe beberapa bahan..haha.tak jadik last2 ckupkan beberapa bahan yg tak ckup dannn jadik gak penkek gebussss...nyum3..dapppp...

Monday, 7 January 2013

Pesan ibu...

Assalam..

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir.." 

Ya allah permudahkanlah jgn kau sulitkan..

Ibu slalu pesan bc doa ni.dlu tak percaya tapi bile dah amalkan ya Allah kuasaMu sgt hebat.. Segala ape yg kite mntak dipermudahkan mmg akan dipermudahkan...

Pesan ibu lagi..
Buat solat dhuha iqa..inshaaAllah byk manfaat...(tapi dulu selalu elak je wat tau.tapi lam hati ni mmg nak sgt wat sbb dlu mase sek asrama tiap kali waktu rehat ustazah ajak wat solat dhuha n mase weekend kami bdk2 aspuri g solat dhuha.aku igt tapi nape ek aku tak pratikkan??insyaAllah ibu skrg iqa dah wat pun n dah spt segala manfaat tu..)semoga berterusan.inshaaAllah.amin

Ni plak doa dhuha lam bahasa melayu..hehe

Ya Allah
Sesungguhnya waktu dhuha itu dhuhamu
Kecantikannya kecantikkanmu
Keindahannya keindahanmu
Kekuatannya kekuatanmu
Kekuasaannya kekuasaamu
Perlindungannya perlindunganmu.
Ya Allah
Jika rezeki masih dilangit turunkanlah
Jika dibumi keluarkanlah
Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah
Jika jauh dekatkanlah..
Berkat waktu dhuha kecantikanmu keindahanmu kekuatanmu kekuasaanmu,limpahkan kepadaku segala yg engkau telah limpahkan kepada hamba2mu yg soleh...amin..
Amalkanlah ye mudah2han kite semua dilimpahkan rezeki dr segala segi.inshaaAllah..
Waktu yg afdhal ketika matahari naik.wat 2 rakaat bg yg termampu..
Byk lg pesan ibu tapi nnt masuk entri lain..
Wassalam...


Inilah ibu sy yg sy syg sgt2..muah3

Sunday, 6 January 2013

Mimpi jadi kenyataan

Assalam..
Hhmmmm...
Mimpi....
Pastu jadi btol2...
Hahahaha....
Lawak....
Maluuuu....
Hancur luluh hati ini.....
Ish2.....
Apela aku ni....
Dahla iqa...
Jadikan sebagai kenangan...
Kenangan yg pasti takkan aku lupe...
Hanya aku dan kimi shj yg tau.....
Ape aku merepek ni....
G wat kje la iqaaaa....
Yg penting aku takkan lupe mimpi yg jadi kenyataan ini.....
Hahaaahaha..
Babai.....
Wassalam....