Saturday, 7 December 2013

qisya 2 tahun 8 bulan

assalam..

Skrg ni makin petah bercakap, berangan laaagi la. Suke sgt pakai khakot 'kasut' ala2 princessss... Pastu panggil mommy n daddy 'mom' 'dad' hahaha..minah salih celup anak aku sorang ni..ye sorang..belom ade rezeki nak tambah.ramai je yg tanye..huu.doakan la ye bukan merancang tapi mmg belom ade rezeki.klu ade inshaAllah akan diberitahu.aminnn...

Bgn pagi mesti nak mami ade klu die rase die tak ckup tdo. .nak golek2 atas katil then baru bgn tapi klu die membongkang sampai kul 12 tgh hari takyah golek2 pun takpe. bgn dgn ceria n senyum sambil cakap 'mommy kica da mangunnn'.. comel je..

Ari jumaat lepas kami g tesco pas hntr mamatok, yana n anak2 ke airport sbb diorg dr kuantan n nak balik perlis berpntg kt sana. tesco baru kt puncak alam.hr kedua bukak mmg la sgt ramai org n tmpt la hai kecik je.sekali je kot g ctu tapi dot la jugak beli diapers murah dr hrge biase. ntah cmne pusing2 si budak kecik ni nampak la patung barbie yg princess cinderella tu. die punye excited tu terus pgg bnde tu tanak lepas tunjuk yg lain pun tanak.bukan tanak belikan tapi cm malas nak layan bnde kecik2 gtu.ade beli yg tak ori tapi time die nak tukar eksesori patung tu yg jd mngse mak die la kan.hahaha. so tarik die n bg perhatian kt bnde lain.die ngs gak la tapi buat2 lupe kt mane tmpt 'seram' tu.hihi.. last2 die mengalah tapi sebut ulang2 byk kali. sian die takpe nnt mami belikan eh syg..inshaAllah..

Esoknya die bgn tdo sebut lg. die ade sebut nak 'princess fresher' tapi aku n kimi tak fhm..igtkan nak skuter sbb mase alih perhatian die tu kimi bawak naik skuter kecik bdk2 tu pusing keliling brg2 mainan kanak2.. Pujuk2 jugak tapi nampak die sgt mengharap nak dapatkan princess tu.. umur 2 tahun lebih dah pandai cmtu.aku dlu tak igt pun suke bnde ape.hehe.. pastu merengek lg.xle jd ni xtau sbnrnye nak princess ape.last2 cari lam google princess disney..kuar mcm2 rupe bentuk princess la n tunjuk kt die.die dgn pantas tunjuk yg pakai gaun labuh colour biru lembut ngn rambut kuning.sah la cinderella..mmg comey pon patung tu. die dpt tgk gambo or cerita2 lam youtube pasal cinderella ni pun dah puas sbnrnye..so ngadap tu jela utk seharian. ntah cmne la aku pun ade terlayan die tgk cite sofia the first hr esoknya..tup2 kuar plak cinderella lam cite sofia the first. .die punye excited sampai lompat2.ya Allah rase bslh btol xdpt belikan.sbb mmg die suke sgt klu patung pki gaun kembang2 ni.klu ade rezeki lebih inshaAllah mami belikan utk qisya eh syg..

okey last sekali pasal bdk kecik ni smlm die pakai suar tdo yg dah lame.kembang dah getah suar tu..nak smpn dah bju lama2 xle pakai tp tak smpt..ade sekali tu nak btlkan la tukar getah baru ngs2 die jerit tanak bukak suar tu.ntah cmne smlm die bg plak.sanggup tunggu siap..mami jahitkan n ganti getah baru n bg die pakai..die punye happy tu mcm dpt suar baru dan yg paling bermakna adalah ucapan thank u tu tak benti..ya Allah anak.. padahal die dah main2 n lama pastu dtg kat mami n say thank u mami...cairrrrr....apa shj utkmu sygku..nnt mami ganti baju baru jugak...

k la bai.tu jela setakat ni..byk lg nak type tp malasss...huu..
wassalamm..




cantik kan????





tertdo sendri..sian...













Tuesday, 26 November 2013

kepulangan yg ditunggu dgn selamat.Alhamdulillah..

assalamualaikum....

Alhamdulillah dah 2mnggu ibu dan ayah selamat pulang ke rumah... dgn harapan yg besar diiringi doa anak2 soleh/solehah agar ibu dan ayah mendapat haji yg mabrur inshaAllah...

Sebelum terlupa jalan cerita kepulangan buah hati kami ini akan ku hapdet sekarang.hehe

Dijangka flight akan mendarat di senai airport pada pukul 4 ptg pada 12 november 2013.Alhamdulillah tiade sebarang perubahan dr pihak tabung haji.kimi dapat cuti dari 11hb hingga la 18hb..dapat la balik kampung lama sikit..kami gerak balik 11hb.plan awal hati ni nak sgt2 sambut ibu ayah kat airport.rupenya mmg takde rezeki..kami gerak dr sg buloh pas zohor..benti solat asar kat machap.gerak slow2 sbb mmg tanak rushing..benti solat di rnr machap n sampai skudai (umah ila) maghrib..Alhamdulillah selamat sampai n nak tdo umah ila sbb dekat dah nak g ke senai.msg kak long kata tak balik sg mas dulu sbb nak amik ibu ayah kt airport.dpt msg sedih plak dr kak long kata takde sape tlg kat umah utk masak2.takpela balik jela sg.mas.sbb klu boleh tanak la org dok kecik hati kan..kul 11 mlm gerak sampai 12 mlm n hujan dgn lebatnye..

Pas sampai terus rehat n nak tdo sbb dah lewat malam.ntah cmne qisya kne muntah2 plak mlm tu sampai 4x.tak dpt tdo ngn nyenyak.mgkin slh makan.sampai la pg tu terus je kene kerah tenaga masak mknn utk majlis doa selamat ibu ayah sampai umah..siap sume kerja dlm kul 5ptg.dpt msg kata flight jemaah haji johor dah mendarat.syukur ya Allah.hati dah tak sabar rasenya.kami siap2 sume tunggu dpn pintu rumah..sambil borak2 n dapat call ila n cakap ngn ibu.soalan 1st kuar dr mulut ibu 'nape awak tak tunggu ibu?kata nak tunggu'..sedih bergenang airmata jela dpt kugambarkan.takpela ade hikmah sebenarnye. asal ade kete lalu je memasing dok jengah kepala.penantian itu satu penyiksaan..baru dpt rase mcm mane bila ibu ayah tunggu kepulangan aku sekeluarga.mcm tu rupenye..

Kami pun dah siapkan bentang sejadah beralaskan tikar utk ibu ayah bila sampai nanti terus buat sujud syukur..dan akhirnya sampai jugak kereta yg ditunggu.bile ibu ayah sampai aku dah ngs n selesai je ibu ayah buat sujud syukur aku terus tuju arah ayah salam ayah n peluk cium dgn airmata. ..subhanallah..sungguh menyentuh jiwa.sbb tak dapat salam mase ayah pg mase 2hb tu.pas selesai ayah salam ibu plak n ngs gembira sbb dpt tgk dah depan mata ibu ngan ayah.syukur syukur Alhamdulillah...diikuti adik bradik lain yang tunggu dirumah berpelukan gembira sbb 41 hari kami terpisah jauh dan hanya dpt berhubung melalui panggilan telefon shj..

Selepas tu masing2 smbhyg magrib sbb pas maghrib nnt akan ade kenduri doa selamat.jemput semua ahli blok 10 dan ahli masjid.selesai majlis kami duduk berborak sambil dengar cerita dr ibu ayah tentang pengalaman mereka berdua ketika disana.seronok sgt dgr rase hati nak pergi sgt2 sbb yela kite xtau dosa kite byk mane perlu persediaan mental fan fizikal yg cukup sbb menziarah atau menunaikan haji di mekah adalah rukun islam ke 5.walaupun hanya mampu buat umrah tapi ilmu utk kesana perlu mantap dan cukup sbb kite pergi sana utk beribadah bukan suka2 melancong.ibu ayah pesan kumpul duit dr awal.takla dah tua xlarat nanti baru nak pergi kan.inshaAllah ibu ayah kami akan cuba utk kumpul duit dr skrg..

Selesai segalanya,acara pembahagian ole2 dr mekah.hehehe..sbnrnye ade 2 kotak besar n 2 gelen air zam2 dah dipos dari sana dah selamat sampai awal sblm ibu ayah sampai tapi kami cuma buka bungkusan mknn je sbb nak siap2 bungkus utk bg tetamu yg dtg.nak geledah yg lain2 tu cm segan je cam tak sopan je sbb brg ibu ayah kan.huuu.padahal excited.hasil bahagi2 sume anak2 n menantu dan cucu2 dapat la jubah baju tudung sejadah dan brg2 lain2..pandai jugak ibu ayah shopping.hehe.

Okey dan seterusnya dpt la bantu ape2 yg ptt kt umah tu cm masak kemas umah sbb ibu ayah masih lagi dlm mood rehat dr segala kerja serta perubahan cuaca dan masa so masing2 rase ngantuk dan kepenatan..sampai la ahad tu masa utk kami pulang dah.rase kejap je masa..kami gerak pas zohor jugak dan sampai tepat 10 malam.kemas n gosok baju sbb kimi dah start keje pagi.ok tu je jalan ceritanya.hehe.selamat menjamu gambar plak...wassalam..

Hadiah paling bermakna yang aku dapat adalah kitab suci Al-quran dr ibu ayah.ibu siap baca sampai khatam quran tu kat sane.terima kasih ibu..iqa akan jadikan Al-quran ni teman setia iqa inshaAllah..amin...
























Wednesday, 20 November 2013

qisya nur arissa is now 2 years, 7 months, 2 weeks, 4 days, 14 hours and 8 minutes old!

assalam.

Lame tak update pasal bdk kecik ni kan. So hari ni nak cite pasal die je. Tajuk entri kemain panjang bebeno..haha..copy paste je..:-P

Pejamcelik2 dah 2tahun 7 bulan.masih belom stop susu badan.walaupun dah mcm cara buat.die sgt manja n suke mengempeng..sbb takde adik kot.bkn tanak bg tapi belom ade rezeki..mgkin bile ade adik nanti die jadi matang..tapi skrg die dah nampak sgt besar n faham ape kite suruh walaupun kadang2 die suke jerit n merengek tak tentu pasal..
Pkr yg die suke buat skrg berangan jadi princess,pakai kasut tumit tinggi.main anak patung,bagi susu anak patung die,pakai baju gaun kembang2 n menari,tiru segala gaya yg die pnh tgk kat tv n ipad.mcm2 lagi sbnrnye di.buat sejak die umur setahun lebih.tapi skrg butir kata dah jelas sgt2.die tahu n faham bile kite marah die.die pandai pujuk kite bile die buat salah.kadang2 hati jadi cair.cara paling berkesan nak bagi die lembut n dgr kata bile kite cakap baik2 sambil puji n peluk die qisya budak baik.otomatik berubah dr jerit2 terus cakap slow.yg paling seronok bile daddy nak pg keje je mintak nak salam.dlu buat jugak tapi kite yg pakse die skrg die sukarela..sonok sgt layan die.

Hari ni plak die takde kawan.adik mia tak dtg.main sorang2.bile mommy mandi je berdesup lari n panggil mami! mami! cari mami rupenye.bile kite nyahut je die terus tanya mami ok?kite pun jawab la dlm bilik air ok.terus senyap..xleh langsung tak nampak kelibat kite terus je kalut cari.kdg2 saje je nyorok nyakat die.nnt sergah terus je jerit 'maami terkojot kica haha' pastu gelak sama2..bahagia sungguh rasa.ade kawan buat gurau main2 walaupun kdg2 ade benda yg die buat kite jd marah..tapi bile die manje2 n amik hati kite hlg terus rase nak marah tu...qisya...qisya..mami syg qisya sgt2..terima kasih sbb hadir dlm hdup mami n dady.terima kasih Allah atas anugerah ini.ok sambung cerita.skang ni die ssh btol bile kite ajak mandi.mcm td siang bile ajak mandi terus jawab tanak tanak..pastu die mintak makan kek.mknn kegemaran die skrg adalah kek..mase die makan tu kite tak tgk pun.dtg2 je kat kite dgn tgn kotor.tgk depan tv masha Allah berterabur.takpela budak kan.bile tgn die dah kotor kite pun saje jela ajak mandi.terus je nak.tau dah sbb die ni penggeli konon.haha.xle kotor ckit.air tumpah kne baju atau tumpah atas meja pun xle cpt2 mintak tisu..nasi sebutir jatuh mase tgh makan pun suh kutip.ayo minaci ni mmg tau.ha tapi peluang la kan nak ajak die mandi.pas siap mandi sume die mintak susu..susu plak kdg2 die nak kdg die tanak.ikot mood.cm td buat susu campur milo.mmg die minum.sblm ni tak campur milo minum jugak tapi seminggu je pastu tanak.so skrg die dah tau yg milo tu sedap kene la bg kan.sekurang2nya die nak minum susu..sampai la ptg die dok main sorang2.time mami masak tak pnh die kacau cuma jenguk2 je kat dapur tanye 'mami ok?'bile kite jawab ok nampak muke die puas dgr kite jawab n terus g dpan tv balik.hahaha.soalan wajib tu sampai atok n nenek pun suke tanye die soalan sama.. pas mami siap masak n kemas umah n mandi sume g la smbhyg.time kite smbhyg skrg ni die mmg suke tanye kite mcm2 n tolak2 kite nak tanye sesuatu atau die nak sesuatu n suruh kite amik kan mcm kite tak smbhyg.byk kali jugak die buat.n awal2 bgtau die klu mami smbhyg jgn duduk atau diri depan mami.tunggu mami siap tau.mmm..tak berjaya sampai la kt kg mase tgh smbhyg jemaah aritu die buat lg.apelagi mami jegil mata je die terus ngs.mami kene marah dgn nenek.nenek pesan 'lain kali jgn marah.cakap baik2.mcm awak tak pnh kacau ibu smbhyg dlu mase awak kecik'.hukhuk.rase bersalah disitu.ibu cakap 'kakak dulu siap kencing depan ibu tapi jgn marah kene cakap baik2'.ok insaf sgt2 n tanak buat lg dah.sekali ni jela sbb rase mcm nak mrah je masa tu.ok.sambung lagi..hehe.sblm smbhyg pesan kat die 'qisya ni kunci rumah tau.kalau dady balik qisya bg kunci dkt dady ye' die tgk n angguk.cmtu je bg respon..sbb kebetulan dah maghrib.n kimi otw balik.kang tgh smbhyg kimi sampai pintu kunci plak.btol2 siap smbhyg kimi sampai.die dah jerit2 panggil 'mami mami dady da balik'.kite pun bgn nak amik kunci.lom sempat sampai nak amik kunci die dah lari amik n terus lari kat pintu nak bg dady kunci..ya Allah..tak terkata.faham rupenya.Alhamdulillah..pas dah smbhyg n siap makan sume drama lg nak ajak mandi.mmg saje mandi lewat sbb die mmg ssh sikit nak ajak mandi skrg.ngs2 tanak..sblm tu die ade ajak nak swimming.siap wat gaya tgh swimming atas tilam.sian anak aku sorang ni.tah tgk cite apela yg ade berenang2 ni sampai dok sebut2 byk kali n siap menggayakan lagi.hahahah.teringat ade kolam kecik die tu umpan jela bnde tu terus je nak n mandi.lama plak tu sbb nak berendam lam tu walaupun kolam tu sgt la kecik cenonet jek.hahaha.nnt dady belikan yg beso eh syg..siap mandi pakai baju tanak sikat rambut nak nenen n terus tertidur dgn senang sekali sbb siang hari tak tdo langsung..sampai la skrg bgn jap je nak nenen pastu sambung tido balik.ok sekian dulu.babai....wassalam..












Friday, 1 November 2013

selamat dtg november

Bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...salam jumaat...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas dimuka bumi ni. Syukur padamu ya Allah... sekejap je masa skrg kan pejam celik pejam celik dah nak hujung tahun dah... sbnrnye tak sbr nak masuk bulan november sbb ibu ayah nak balik dah dari mengerjakan haji. Alhamdulillah dah selamat dan selesai ibadah kat sana n dah dapat title hajah Aminah n haji Jamian.hehe..tak sbr sgt2 nak tunggu diorg berdua balik nak dgr cerita dari sana mcm mane sbb dpt call sekejap2 je kan.. dan bulan november jugak birthday mama(ibu mertuaku) dan paling best nak terima org baru dr family iaituuu anak kedua kiman n yana..yey..tak sbr jugak2 sbb diorg bakal dapat baby girl!! yey qisya ade geng dah pasni.skrg pun dah ade dan bertambah2 la geng qisya dah leh main masak2 kat pondok dah..hihi.main pondok2 kan mase mase kecik2 dlu...
dannnn sebenarnye jugak entri kali ni adalah ucapan setinggi tinggi tinggi tahniah buat suami tersayang Ahmad Hakimin atas kenaikan pangkat.Ya Allah syukur padaMu... Alhamdulillah.tak sgka Allah nak bg rezeki ni.. tahniah sgt2 syg.. ayg bangga dgn abg walaupun abg tak smpt bc blog kite ni tapi harap pasni abg baca la.hihi... start 1hb ni position kimi dah tukar n Alhamdulillah gaji pun bertambah rezeki Qisya sebenarnya.. uniknya bulan november ni sbb bln november la start kimi dapat kerja dlu selepas zaman kegelapannya..hahahaha.pastu kami bertunang n kawen n dapat anak pastu tiap kali ade kenaikan jawatan mesti dapat bulan november... dlm pada gembira2 ni harapan besar kami sekeluarga agar kami tak lupe diri dan sentiasa bersyukur.inshaaAllah.amin..amin.. smg Allah permudahkan segalanya...
ok lah baiii.assalamm...

sayang...
i luv u so much..
terima kasih sbb jadi suami terbaik untuk ayang n ayah terbaik untuk anak kite qisya nur arissa..
smg jodoh dan kasih syg kite kekal dunia dan akhirat..aminn..inshaaAllah...

Saturday, 12 October 2013

sekali lagi...



btul la kata orang...rambut sama hitam hati lain lain..takpela..aku maafkan tapi aku ingat sampai bila2...

sayangku ahmad hakimin dan qisya nur arissa...
sabar itu indah...
smg kite sama2 menghargai ape yg kita ada ye sayang ku...

Tuesday, 8 October 2013

perjalanan ibu ayah ke tanah suci..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur segalanya dipermudahkan. Akhirnya sampai jugak hajat ibu ayah nk menunaikan rukun islam kelima iaitu pergi menunaikan haji bg yg mampu.walaupun byk dugaan ibu n ayah nak kumpul duit,tapi Allah maha adil. Selama lebih kurang 5 tahun jugak ibu ayah g kursus haji dan mcm2 jugak cemuhan org sekeliling mengata itu ini.Tapi ibu ayah tetap kuat semangat dan gigih mengumpul duit dan mengumpul ilmu utk dibawa kesana nnt. Walaupun ade je pakej swasta yg boleh dilaburkan utk pergi ke rumah suci Allah ini tapi ibu ayah tetap sabar menunggu giliran dr tabung haji.. Bln 12 2012 sampai jugak surat yg sekian lama ibu ayah tunggu. Dengan debaran dan deraian airmata membuka surat dr tabung haji akhirnya ibu ayah terpilih untuk menjadi jemaah haji tahun 2013..ya Allah syukur Alhamdulillah..

Sepanjang 10 bulan persediaan pergi ke sana ade juga dugaannya. Urusan passport n visa dpmdhkan. Urusan kesihatan pula ayah ok ibu je lambat lulus sbb darah tinggi slalu je tak normal.mgkin mcm2 die pk gaknya.. yela hati ibu ni kite tak tau kan.mgkin pk pasal masalah anak2 yg tak pernah selesai..(Ya Allah kau jadikanlah kami anak2 yg soleh dan solehah agar kami sentiasa mendokan ibu dan ayah kami ya Allah)..sampailah ke urusan tarikh berangkat ke mekah dpmdhkan juga. Walaupun mase tu ramai juga yg tertanya2 bile pg dan kenduri bile..lega hati kedua org tua bila dpt tarikh 2 okt berlepas ke mekah sekaligus buat kenduri kecil2kecilan n xsngke ramai pula yg dtg. Rezeki mereka berdua melimpah ruah.. Alhamdulillah selepas selesai kenduri tetamu masih dtg lg hingga hari last ibu ayah dibumi malaysia.. pendaftaran bermula seawal 8.30 pg. Bagusnya pihak tabung haji ni siap call ibu ayah n bgtau jgn tak dtg 2hb tu.. Kimi dpt cuti 5 hari. Dari hr kenduri sampailah ke hari hantr.lepas hntr kami balik ke sg buloh..Sepanjang 5 hari tu dpt la kerahkan tenaga ni tlg mengemas rumah dan mngemas beg ibu n ayah.. Teman ibu ayah g cari kasut. Ibu ayah siap belanja kiteorg adik badik makan lagi..hehe..

Seperti biase acara wajib berjemaah time smbhyg n ayah jadi imam kami sekeluarga Alhamdulillah..mlm last kt kg tdo lewat ckit.sbb nak mengemas beg sendri. Kul 4.30 pg dah bgn sbb plan kami nak gerak selepas suboh.. Siap mandi sume tunggu azan suboh. Pas azan je terus kami berjemaah sembahyang suboh n kimi jadi imam sbb ayah mase tu tgh bersiap nak pakai ihram..selesai smbhyg jiran2 dah dtg utk tgk ibu ayah pergi.. Poji adik kedua bongsu yg bc doa sebelum pergi. Masa die laungkan azan hati aku tak tertahan menahan kesedihan. Sedih sbb berpisah ngn ibu ayah selama 41hari..sedih gembira sebab tercapai hasrat ibu ayah n pertama kali lam hdup mereka pergi ke tanah suci.. sebak sbb tgk ibu ayah dah berpakaian lengkap serba putih untuk beribadah ke tanah suci..sedih sbb tgk ila dah meleleh2 airmata..bukan kami meratap tapi mmg lumrah manusia ade perasaan sedih. Dgn iringan doa yg tak pernah henti ini harapan kami agar ibu ayah dpat melaksanakan ibadah haji dengan sempurna dan diberi kesihatan yg baik pergi dan balik serta pulang dengan membawa haji yg mabrur!! Allahuakbar!!

Tepat 6.30 pg kami semua bergerak ke lapangan terbang senai johor bahru dr felda sg.mas. Masa perjalanan 1jam lebih. Kami berkumpul di sana n siap dah dgn sarapan pagi yg diambik tugas oleh kakak yg sulong... mmg segalanya dipermudahkan sbb sampai je bawak beg ibu ayah n g daftar pastu sarapan n bergambar beramai2 dan pg semula ke tmpt beg2 terus je ibu ayah diarahkan masuk ke dewan taklimat.. mase tu tak smpt salam ayah.sempat salam peluk cium ibu.tapi takpe la sbb mase sampai airport dpt jalan peluk ayah n pesan kat ayah jage ibu baik2 kat sane n jgn tggl ibu sorang2.tu pun dah rase syukur sgt... dah selesai sume kami berkumpul dekat stesyen minyak berdekatan untuk bersalaman sblm kami balik ke rumah masing2.. sempat lagi minum2 n mkan kuih dan bergambar. Alhamdulillah selesai bahagian perjalanan pergi ibu ayh ke mekah dan kami mendoakan dan sentiasa mendoakan ibu dan ayah sihat walafiat serta dipermudahkan segala urusan pergi dan balik ke tanah suci serta dikurniakan kepada mereka berdua haji yg mabrur. In Shaa Allah amin amin ya rabbal alamin....

*on the way balik call no ibu dpat lagi cakap sbb flight diorg kul 12.30
*jom kite layan gambar
*sori sbb ayat mcm karangan bdk sek dah..











saat doa dibacakan...sebak...









Wednesday, 11 September 2013

Berjemaah..

assalamualaikum..

Semalam g klinik n checkup qisya 2tahun stgh(tp lom 2thn stgh baru 2thn 5bln n seminggu)skang ni 6 bulan sekali g amik ubt cacing ukur dan timbang mcm biase sampai la qisya umur 6 tahun.. kami g klinik ptg sbb ade jage baby so halfday la n kebetulan kimi cuti.spttnye kne g klinik hari ni tp g awal sehari..hihi. pg tu kimi g beli sarapan nasi belauk dlu.kenyang sgt sbb byk n takyah masak tgh hari dah..hehe
Sampai klinik cam biase tunggu turn.tiba giliran qisya nasib baik goodgirl nak naik kat mesin penimbang tu sbb sblm ni ngs tanak n mase tu die baru 2 tahun.yg kali ni siap dah tmbg nak lagi lagi dann lagii..daddy n mummy la melayan turun naik mesin timbang tu.tiba giliran jmpe nurse qisya cam biase la mntk dkung la.saje buat2 perangai padahal ok je.dah siap amik report n ubat sume terus balik.otw tu perut dah kruk krak kruk krak.konon nak cari cendol tapi takde tapi g mkn kat kedai thai.amik set combo nasi ayam siap ade kerabu mangga.fuh sedap.order bubur utk qisya, kway teow tomyam utk kimi.last2 bubur mummy yg makan qisya mkn nasi ayam habis licin.makan byk.pasni klu mkn kne order utk die sekali xleh dah kongsi2 ngn mummy..balik kekenyangan sgt..pas qisya mandi die tdo..solat mahgrib tu kami berjemaah berdua..pas solat pk nak mkn ape plak mlm ni..igtkan takyah dah makan malam rupenye lapa la si suami..hehe..terus kuarkan ayam lam peti.kimi goreng ayam ngn tepung ala2 kfc..dah expert bab2 goreng ayam..aku masak nasi goreng..siap masak qisya bgn n makan sama2..siap mkn sume dok rehat2 dpn tv.
Skrg time tdo kami semua kul 11 sbb kimi keje pagi.abis tgk drama je terus tutup tv n siap2 nak smbhyg isyak cam biase la berjemaah.dah alang2 qisya bgn kami berjemaah 3 org.slalu berdua je.1st time ajak qisya smbhyg sekali..
ajar die amik air smbhyg.sblm ni pnh ajar tapi kadang2 je buat..kami bentangkan sejadah utk die siap dgn pakaikan telekung..SUBHANALLAH...die sememangnye anak yg baik.mase smbhyg die ikot segala pergerakan.(aku tak berapa kusyuk smbhyg time tu) kite angkat takbir die angkat jugak..kite sujud die sujud..rukuk je die tak berapa pandai dan inshaAllah nnt latih die lagi..sampai la siap smbhyg kami wirid skjap n time kimi baca doa die tadah tgn.mase tu hati dah sebak tgk anak kecil yg comel cmtu ikut segala perbuatan mak ayah die.siap baca doa die aminkan..lepas tu bersalaman n mse tu aku dah bergenang airmata..cium dahi die n pesan jadi anak yg baik n solehah..inshaaAllah...lepas tu terus sume masuk tdo..
Bangun subuh berjemaah lagi ngn kimi je.sbb qisya tak bgn lg.pas kimi g keje n mula la rutin aku ngasuh anak jiran..siang hari mmg bz nak handle bdk 2 org ni.kejap kang sorang bgn sorang lg tdo.pastu nak mandi nnt si kakak nak jugak bile kite mandikan sikecik..mcm tu rupenya anak 2org.hehe..kne praktis la dlu sblm tambh ahli keluarga..hehe..sampai masuk waktu zohor aku smbhyg n mengaji.tgh ngaji tu qisya nak smbhyg.amik sejadah die sume siap bentang sendri tpi salah arah kiblat.aku pakaikan telekung n die buat sendri tapi nak kne sebut n tunjuk sujud n rukuk.smpt la amik gambar die..hehe..rase bersyukur sgt sbb die nk ikot ape kite buat.Alhamdulillah..
mlm kedua berjemaah lagi sekali bertiga.kali ni die baca kuat kumat kamit mulut ikot kimi baca..hehe..tak kusyuk lagi aku smbhyg..huhu...
Syukur pada Allah kurniakan kami anak solehah ni sbb die dah tau smbhyg tu wajib.inshaAllah selagi kami mampu n terdaya kami nak istiqamah n jadikan sembahyang berjemaah ni perkara wajib keluarga..inshaaAllah...aminnn..
sayangku ahmad hakimin...terima kasih sebab jadi imam untuk kami berdua..ayg n qisya sayang abang sgt2...










Saturday, 17 August 2013

Ramadhan dan Syawal 2013

Alhamdulillah...selesai sudah ramadhan yg penuh dugaan dan datang syawal dengan seribu kemeriahan....
Tahun ni tak sesibuk tahun lepas.tempahan jaitan mcm biase tapi takla sesibuk tahun lepas sampai balik kg btol2 penghujung puasa..dan dapat tebus masa berpuasa di perlis 4 hari...syukur sgt2..
Persiapan raya ala kadar je..kemas bju 2 hari awal sblm balik kg.cari kain nak buat baju 3 hari sblm raya(baju aku n qisya.bju kimi dah beli masa balik perlis.hehehe)pas siap je tempahan bju org terus jahit bju sendri sambil tunggu kimi balik kerja.last2 dpt siapkan bju je.kain tak smpt sbb mood balik kg membuasss...hahaha...nasib la kt umh ibu ade mesin jahit.pg2 raya gak baru siap baju raya dri sendiri siap kne jahitkan bju kak ipar sekali...sian kan....ibu mintak tolong sbb ibu pun tak larat dah nak jahit...demi ibu daku sanggup wat ape je....;)
Pas kimi balik kerja je terus kemas2 rumah takmo bg tggl besepah.siap je terus g sahur kat kedai mamak dkt2 sini.tu je yg bukak.nasib la dtg awal.klu dtg lmbt mmg tak dpt sahur kot.sbb pekerja kedai tu sume sgt lmbt buat kerja...sian. ade yg tak smpt sahur..pas sahur terus gerak balik johor.yeye...
Sepanjang perjalanan tak tdo sbb teman buah hatiku drive sorang2..walaupun byk kali nak terlelap dan terlelap jugak sebenarnya...tapii kuatkan juga dri utk tak tdo.borak mcm2 dan paling byk kimi cerita pasal tmpt kerja.seronok sgt dgr..qisya pengsan dah kt belakang.benti kat air keroh solat subuh n sambung perjalanan sampai la kota tinggi..smpt lagi shopping tudung raya n kasut raya qisya pastu g bank tukar duit raya.sume last minute.hehe...kimi dah sakit kepala mase tu tambah qisya meragam sbb tak ckup tdo.ngs2 lam kete.kalut2 kite ni nak cari tudung.last2 kimi dpt pujuk dgn belikan die bunga api...siap beli sume terus gerak balik sg.mas.sampai je rumah ibu ayah salam2 n rehat2 dan kemas2...tak ramai adik bradik yg sampai lagi.ptg n nak masuk berbuka baru la sume sampai n dpt berbuka sama2..Alhamdulillah..seronok sgt..lepas siap berbuka dah dgr kecoh2 kat luar.igtkan ape rupenya ayah dah standby nak main mercun..tukang beli mercun adalah kembarku bersama suaminya.tukang jual mercun kakakku n suaminya..tukang tong2 duit beli mercun kemboku n adik bongsu..tima kasih.sbnrnye raya tahun lepas diorg yg bujang dah gasak main mercun.sbb yg dah kawen raya belah mertua xdpt la tgk.tahun ni dapt la tgk agenda mlm raya.bakar mercun tepek yg 8 kaki tu.siap amik tangge buat sangkut mercun yg panjang tu.da mcm chinese new year plak.tapi mmg syokkk.cume mercun 'bateri' je takde.xtaupun mercun bateri tu cmne.menurut cerita mercun bateri tu yg kuar bunga api yg cantik2 tu..hehehe.
ok selesai main mercun sume terus bersiap utk sembhyg berjemaah dan tahlil serta takbir raya..acara wajib keluarga.tapi bile2 pun mase family berkumpul mmg akn ade majlis tahlil ringkas utk ahli keluarga yg dah pergi buat selamanya..Alhamdulillah sgt syukur ayah masih mampu n sihat utk jadi imam pada kami adik bradik dan keluarga..mase ayh baca surah dlm smbhyg tu sayu sungguh hati ni dgr suara ayah...abis smbhy, tahlil dan takbir raya kami selawat sambil bersalaman dan bermaafan..kenangan ni takkan iqa lupa n harap berkekalan sampai bila2.smg keluarga kite diberkati dan dilimpahi kasih sayang hingga ke syurga...amin...
raya pertama:
bgn pagi2 tu tgk kimi n nizam dah siapkn pasang cangkuk langsir.rajin btol(tapi sebenrnya mmg tugas diorg berdua...hihi).tapi aku tak tlg pun setel kuih muih n kemas rumah.tlg pasang langsir umah bahagian bwah je.kui3...yela sbb nak siapkan jaitan kan..Alhamdulillah dapt siapkan jugak..sempt la gosok bju kimi nak g smbhyg.pas sume org lelaki balik smbhyg diorg makan2 n kami plak bersiap n pki bju cantik2.bermaafan sekali lagi pastu terus je join marhaban blok (org jawa panggil baraan)yg mmg ade tiap2 tahun tiap kali hari raya pertama.pengalamn 1st la utk kimi n qisya..qisya sgt la bergaya dgn spek handbag n kasut baru.anak dara ni bukan leh kne panas sikit.mesti mintak spek die..abis marhaban (16 buah rumah gak wooo..fenattt)petang terus je solat asar n gerak beraya rumah bapak sedara kat felda sening(lam 1 jam perjalanan)..pehh..mlm gak baru habis raya..tapi sgt enjoyyy..dapat makan puas2...

raya kedua:
balik kg simpang renggam( kg ayah) n muar(kg ibu).bertolak dari rumah kul 11pg jugak.plan asal sesudah subuh...hihi..sampai simpang renggam bertembung ngn family paklong.dpt mkn lauk kg tgh hari tu.walaupun sesak2 lam umah tu sbb ramai sgt tapi best la sbb dpt jumpe sedara mara..pas mkn n solat bergerak ke muar terus.tiba sana petang gak la..singgah kubur arwah atok lelaki n arwah atok pmpn..pastu sampai rumah arwah atok je tgk diorg dah start bako ikan n buat nasi lemak siap bgkus pki daun pisang tau.. sbb plan mmg ade makan2 n bbq la raya kedua tu..sume adik bradik ibu ade kecuali pak ndak n arwah mak esah...pas magrib baru la makan2.siap makan main mercun plak.ketua main mercun laki ila.kimi fobia pada mercun dan percikan bunga api...hehehe..sian sayangku itu.tapi mmg btol bukan main2 punye..abis main mercun acara wajib tahlil ringkas pastu g beraya..balik raya terus tdo...

raya ketiga:
raya rumah paklong n pulang semula ke rumah ibu ayah.paling terharu nyakat paklong suh buat air teh tarik(paklong sgt expert buat teh tarik n paling sedapppp tau).saje je nyakat2 tapi paklong buatkan jugak..apelagi sume serbuu la.pastu bergambar beramai2..gerak balik tu sggh sebentar di rumah kakak sulongku kat pontian...pastu beraya umah mertua ila..klu la umah mama papa dekat mmg zeruppppp sampai gak sane.pakkal la jauh kat perlis nun.huuu.rumah last raya adalah rumah pak usu..balik umh ayh ibu sume kefenatan sudah.

raya keempat:
takde g mana2 sbb tiba giliran plak sedara mara dtg beraya rumah kami..menu simple je.nasi impit,kuahkacang,sup tulang,smbal kicap serunding, ayam masak semor(mknn jawa tu aku la yg masaknye..hehe) tomyam utk mkn sendri tapi habis gak jamu utk tetamu...paling best dpt makan durian.nasib baik la sempat merasa durian kt umh.kebetulan ade musim.musim 1st tu tak dpt mkn tapi dapat tgk gambo je..hihi.yg musim kedua ni la rezeki dpt gak mkn..hehe..durian pokok sendri tanam tau(arwah atok la tanam pokok tu..hehe)

raya kelima:
plan nak balik sg buloh dah.sedeh je rase tak puas beraya sbb org johor raya sebulan...kekekeke..selagi tak habis 30 syawal selagi tu boleh raya tau.giliran kami plak beraya ke rumah mak pak sedara area johor bahru..mule2 raya rumah jiran ibu ayah dlu pastu gerak terus ke rumah pak andak (abg ibu) pastu rumah mak itam(adik ibu) pastu rumah kak maria(sepupu kiteorng) n rumah kak ita sepupu kiteorg gak(rumah last nih)..sbb dah penat sgt g umah ila n tdo sane sekali ngn beraya la..ko je tak raya umah aku ila...kakakaka..

raya keenam:
btol2 bergerak balik sg buloh sebab kimi dah start keje.gerak kul 10 pg n sampai rumah kul 3ptg.kimi tak smpt pun rehat terus je g keje.sian die penat melayan aku nak beraya sakan..hehe.thank u sayang.harap abg happy dpt beraya kt kampung ayang..qisya la paling banyak collect duit raya..alhamdulillah murah rezeki..ok sampai sini dlu cerita raya.layan gambo la plak...selamat hari raya maaf zahir dan batin dari iqa kimi n qisya...muah3...



dpt gak buka sama2



kica sebokk mkn kuih raya.makbapak excited begambo


minah kepoh ni siap berspek handbag bagaiiii...hahaha


gambo ni pun qisya tak ready..ayooo minaciii


gambo beramai2.ramai lg yg takde.ni baru suku


qisya main bunga api










ni time berbaik..

ok la byk lg gmbo tapi mak dah fenattt..babai.assalam.