Wednesday, 11 September 2013

Berjemaah..

assalamualaikum..

Semalam g klinik n checkup qisya 2tahun stgh(tp lom 2thn stgh baru 2thn 5bln n seminggu)skang ni 6 bulan sekali g amik ubt cacing ukur dan timbang mcm biase sampai la qisya umur 6 tahun.. kami g klinik ptg sbb ade jage baby so halfday la n kebetulan kimi cuti.spttnye kne g klinik hari ni tp g awal sehari..hihi. pg tu kimi g beli sarapan nasi belauk dlu.kenyang sgt sbb byk n takyah masak tgh hari dah..hehe
Sampai klinik cam biase tunggu turn.tiba giliran qisya nasib baik goodgirl nak naik kat mesin penimbang tu sbb sblm ni ngs tanak n mase tu die baru 2 tahun.yg kali ni siap dah tmbg nak lagi lagi dann lagii..daddy n mummy la melayan turun naik mesin timbang tu.tiba giliran jmpe nurse qisya cam biase la mntk dkung la.saje buat2 perangai padahal ok je.dah siap amik report n ubat sume terus balik.otw tu perut dah kruk krak kruk krak.konon nak cari cendol tapi takde tapi g mkn kat kedai thai.amik set combo nasi ayam siap ade kerabu mangga.fuh sedap.order bubur utk qisya, kway teow tomyam utk kimi.last2 bubur mummy yg makan qisya mkn nasi ayam habis licin.makan byk.pasni klu mkn kne order utk die sekali xleh dah kongsi2 ngn mummy..balik kekenyangan sgt..pas qisya mandi die tdo..solat mahgrib tu kami berjemaah berdua..pas solat pk nak mkn ape plak mlm ni..igtkan takyah dah makan malam rupenye lapa la si suami..hehe..terus kuarkan ayam lam peti.kimi goreng ayam ngn tepung ala2 kfc..dah expert bab2 goreng ayam..aku masak nasi goreng..siap masak qisya bgn n makan sama2..siap mkn sume dok rehat2 dpn tv.
Skrg time tdo kami semua kul 11 sbb kimi keje pagi.abis tgk drama je terus tutup tv n siap2 nak smbhyg isyak cam biase la berjemaah.dah alang2 qisya bgn kami berjemaah 3 org.slalu berdua je.1st time ajak qisya smbhyg sekali..
ajar die amik air smbhyg.sblm ni pnh ajar tapi kadang2 je buat..kami bentangkan sejadah utk die siap dgn pakaikan telekung..SUBHANALLAH...die sememangnye anak yg baik.mase smbhyg die ikot segala pergerakan.(aku tak berapa kusyuk smbhyg time tu) kite angkat takbir die angkat jugak..kite sujud die sujud..rukuk je die tak berapa pandai dan inshaAllah nnt latih die lagi..sampai la siap smbhyg kami wirid skjap n time kimi baca doa die tadah tgn.mase tu hati dah sebak tgk anak kecil yg comel cmtu ikut segala perbuatan mak ayah die.siap baca doa die aminkan..lepas tu bersalaman n mse tu aku dah bergenang airmata..cium dahi die n pesan jadi anak yg baik n solehah..inshaaAllah...lepas tu terus sume masuk tdo..
Bangun subuh berjemaah lagi ngn kimi je.sbb qisya tak bgn lg.pas kimi g keje n mula la rutin aku ngasuh anak jiran..siang hari mmg bz nak handle bdk 2 org ni.kejap kang sorang bgn sorang lg tdo.pastu nak mandi nnt si kakak nak jugak bile kite mandikan sikecik..mcm tu rupenya anak 2org.hehe..kne praktis la dlu sblm tambh ahli keluarga..hehe..sampai masuk waktu zohor aku smbhyg n mengaji.tgh ngaji tu qisya nak smbhyg.amik sejadah die sume siap bentang sendri tpi salah arah kiblat.aku pakaikan telekung n die buat sendri tapi nak kne sebut n tunjuk sujud n rukuk.smpt la amik gambar die..hehe..rase bersyukur sgt sbb die nk ikot ape kite buat.Alhamdulillah..
mlm kedua berjemaah lagi sekali bertiga.kali ni die baca kuat kumat kamit mulut ikot kimi baca..hehe..tak kusyuk lagi aku smbhyg..huhu...
Syukur pada Allah kurniakan kami anak solehah ni sbb die dah tau smbhyg tu wajib.inshaAllah selagi kami mampu n terdaya kami nak istiqamah n jadikan sembahyang berjemaah ni perkara wajib keluarga..inshaaAllah...aminnn..
sayangku ahmad hakimin...terima kasih sebab jadi imam untuk kami berdua..ayg n qisya sayang abang sgt2...










No comments:

Post a Comment