Friday, 15 March 2013

Klinik Ijok

assalam...

sampai mas dh checkup utk 2 thun.wlaupun lom 1 april tp kne dtg awal sbb nk kne bg ubt cacing..spttnye 12/3 tapiii mami lupe..hehe..lgpun daddy keje.so arini daddy cuti kite g la klinik.bgn pg n siap2 sume g bfast dlu sblm ke klinik.pastu terus gerak.jauh gakla saujana utama ke ijok.redhoo..sampai trus amik no.dpt no 47.gliran sedia ade dah 43.yeay takyah tunggu lama.
tibe2 ade nurse jerit sebut qisya marissa!!!aik bkn nama ankku tu n nmpak nurse tu tgk kad smula n sebut qisya nur arissa...hiii..bru la mami bgn bwk qisya g ke penimbang.bile suh naik ke penimbang terus qisya jerit 'annnnakkkk'...lor penakot rupenye.rase die pelik nampak org pki bju uniform cmtu suh die dri kt penimbang.daddy dtg la nak pujuk tapi tak berjaya jugak.siap pgg kaki daddy.last2 mami kne tmbg dlu n berat mami naik 2 kilo.yeay!sblm ni 51 skrg 53.tmbg sambil dkg kica jadi 64.pastu nurse kata 9kilo.aik! kimi kata tak mungkin!(dr jauh la nurse tu tak dengo pon..hahaha)kimi tak puashati berat anak die tak naik siap ckp nurse tu fail math..hahaha..pastu nak ukur tinggi plak pun sama tanak.apela kica ni...pas dah tmbg n ukur tinggi kne tunggu gliran jumpe nurse utk soal jawab perkmbgn bdk ni.dah sampai giliran bawak la bdk qisya ni masuk.yg td jadik bdk takot tibe2 jadi bdk peramah pulak..haha..nurse tanye mummy

:anak sihat?
:sihat Alhamdulillah
pastu terus tanye qisya
:sape bdk yg tanak naik penimbang tadii.
die jawab
:ishaaa
:pandaiii
pastu ape nurse tu cakap sume die ikot tapi perkataan yg hujung2 je..sampai la kak vijay(nurse yg mule2 watkan buku pink mase pegnen) nyampuk kata pandainye bdk ni cakap umur die berapa?mami jawab 1 tahun 11 bulan....oo cpt la die pandai cakap..ha cpt nyanyi baa baa black sheep...die pun ikot nyanyi... n nurse2 yg ade kt area ctu siap dtg nak tgk kica dkt2 n suh cakap sbb mulut die sgt riuh..gud girl sgt. pastu nurse suh nyanyi lg..mami sebut nyanyi lagu twinkle2 qisya pun nyanyi 'tikel tikel lil starrrr, howww. .. der wat u arrrrr, bef de. ..so haiii, ..in the skyyy...sume dok gelak tgk keletah die..pas dah setel siap salam nurse n babai.hihi.. nurse vijay siap tanye bapak die mane tak ikot?ade kat luar.ni mesti bapak die rajin ajar die ni..hihi.. n nurse vijay puji kecik comel je bdk qisya ni..

sebutan mmg ade tapi kdg2 tak jelas n yg hujung2 sgt jelas.die sgt fhm. pastu amik ubt cacing n terus gerak balik umh..






nak wat peace tak jadikkk..hihi


aksi2 manje n ngade la ni konon2


nak tdo dah...naniteee

Wednesday, 13 March 2013

27 rabiulakhir 1434

assalam....

♡ syukur Alhamdulillah genap dah 2 thn umur qisya nur arissa ahmad hakimin dlm kalendar islam.
♡ syukur Alhamdulillah qisya sihat dan jarang sakit teruk.
♡ syukur Alhamdulillah sgt petah berkata-kata. suke nyanyi suke baca dan ikot ape je yg kite cakap dan cepat igt/hafal
♡ selamat hari lahir yg ke 2 tahun syg. mummy n daddy doakan qisya nur arissa sentiasa dirahmati,dilindungi, diberi kesihatan yg baik n perjalanan hdup yg sempurna dan menjadi anak yg solehah dan mendoakan mummy n daddy ye sayang..
♡ qisya sayang..mummy n daddy sayang kamu sepenuh hati..kamu adalah harta tak ternilai yg telah Allah kurniakan pada kami.akan kami jage sebaiknya dan seikhlasnya amanah Allah ini..
♡ ya Allah Kau permudahkanlah perjalanan hidup kami sekeluarga. Kau tambah dan eratkanlah kasih sayang kami hingga ke syurga ya Allah.. amin amin ya rabbal alamin..



dah pandai susun sendri walaupun kdg2 paksa daddy n mummy 'dodok n shusun' hihihi



wajah ceria dapat nyanyi2..sume lagu dah hafal...bijak bijak..



shilauuuu la mummy

Sunday, 10 March 2013

Kari Ayam



Assalam..sebelum terlupa update dlu sbb kembo ku si ila mukmuk nak masak kari esok utk juadah berbuka ..ila tgk resepi kt sini yeee..

Bahan2

6 ketul ayam
2 biji kentang/carrot
7 biji cili kering
1 biji bawang besor
5 biji bawang putih
2 btg serai
1/4 kunyit
1/4 halia
3 sudu besar serbuk kari
asam jawa
santan
garam
penumis
daun kari
sedikit air

Cara2

ayam goreng jap bg kecut..jap je tau jgn lame2.tak grg pun boleh..bahan2 kering tu sume blend.kentang n carrot ptg dadu aje.bhn2 yg dah blend td tumis sampai naik myk.masuk penumis dan daun kari pastu baru masuk serbuk kari.dah bau masuk air pastu dah didih masuk carrot bg empuk dan seterusnya ayam n kentang..tutup jap periuk bg sekata rempah sume baru masuk santan n air asam jawa dan garam.biar hgga didih n kentang empuk pastu siap dah..

Sambal Belacan

cili besor
belacan
gula
air asam/limau nipis/limau kasturi
- grg lada utk sambal tahan lama.tak grg pun boleh.tumbuk lada n sedikit gula pastu masuk belacan pastu air asam.siap dah..
-ikan kering bulu ayam tu grg ngn tepung beras atau tepung gandum bg rangup...

siap dah..sng kan..leh masak2 pasni..





karipap dan kuih kasturi lebih smlm punye pakcik bg yg belum di goreng..hehe



anak paksa bapak ajak main block.klu tak keje masak memasak mami tergendala..

ok babaiii...

ikan masak sambal



menu utk hari ni.. resepi yg sgt mudah

bahan2
ikan
serai
cili kering
halia
bawang putih
bawang merah
asam jawa
gula
garam

cara2
goreng ikan dulu. bahan kering tu sume blend.pastu tumis.dah naik minyak masuk air asam pastu tmbh gula ckit n grm ckit..rase la bg sedap.pastu dah didih masuk ikan.siap!

sayur kobis goreng

bahan2
kobis
carrot(saje tmbh wat meriah2)
cili besor
bawang besor
kiub pati ayam knor(xnk letak pun takpe tp ganti la garam)
air

cara2
hiris bawang n cili besor tu then tumis..pastu masuk air bg didih n masuk bhn perasa.carrot n kobis tu pun hiris tapi masuk carrot dulu sbb nak bg empuk kang pth gg plak mkn keras2..hehe...pastu last sekali masuk kobis..jgn lame2 masak sampai lodoh plak sayur..bg nampak layu sayur tu matikan api n siap!

pesanan kpd ila:

sbb ko bc kan..hihi..nnt nak masak tgk sini ajooo..ngeh3

Friday, 8 March 2013

mcm2 cerita

assalam..

mcm2 nak cite ni...hehe..tapi cite semlm n hr ni dulu la ye....ok kimi start keje ari rabu stlh 2 hari cuti plus 1 hr mc sbb family trun dr perlis n kuantan kan..best sgt2..nnt update cite pasal tu...
start bln ni jugak kimi dah keje ptg..masuk kul 4 balik 1.30.sampai umah lam kul 2.ari rabu tu tak tdo n tunggu sampai kimi balik keje...sambut die balik sorang2 sbb qisya tdo dah..borak2, layan tgk tv pastu tdo..sblm tu kacau kica tdo n mcm biase die mamai sambil layan kiteorg pastu gelak2 n wat geram kt nenen die..sambung tdo balik n kami pun tdo. bgn pg tu tgk kimi dah siap2 kemas dapur n masak nasi..terharuuu sgt..pastu tugas kite mandikan anak n masak je..hehe...masak sup ayam je sbb dr hr tu die dah mintak suh masak sup..so kne la wat..sbb skrg jarang sgt dah mkn luo..jimat..ngeh3..
pas dah mkn tgh hari(lewat gak sbnrnye)kimi siap2 mandi nak g keje plak..tggallah 2 branak ni..layan bdk ni tak tdo sampai la magrib..sempat la skype ngn mama die.tgk laptop je sebut 'mama mama'.nampak org pki tdg n spek je pnggl 'mama mama'.. kica ni ade 2 mama.. satu mama ila satu lg mama yana.tgk gambo kat hp pandai plak bezakan mama ila n mama yana.bagus btol bdk ni kan..pas smbhyg magrib tu bc yassin sbb malam jumaat kan..tgh bc tu kica dtg n duduk kat peha..sblm tu dah ajak die smbhyg tp die dok main2.pastu die mntak yasin 1.bg la die.sepanjang kite baca die ikot je tak berhenti walaupun sebutan tak btl sampai la habis n doa pastu die salam n cium kite...rase sgt terharu n sebak...pastu tdo awal bgn pun awal le...hihi
hari ni plak drama lagi time dady g keje.padahal dah ikot daddy g kedai.manje sgt time dady nak g keje.mule2 die tdo pas mkn tgh hari.dady bgn die pun bgn ngs2 mintak bukak bju nk mandi.mndikan la die.. tgh pakai baju tu dady kata kat die 'dady g keje tau kica' terus je ngs..ngs betol2 n bersungguh2 sampai daddy ikot sedeyyy..cian daddy rase tak tenang nak tggl anak kesayangan g keje.tapi mami try pujuk die bgtau dady g kerja cari rezeki.ubt paling berkesan utk pujuk adalah bg nenen.hehe..pastu tak tdo pon sampai la ptg.pas magrib td bru tdo..sblm magrib td makan dulu.. tulah rutin seharian sejak dady kje ptg.kica akan tdo awal.so skrg die dah tdo mami nak wat kerja..ok babai...wassalam..


ni pas mandi pki baju cantik n ikot dady g kedai.lam kete dady kata takyah suruh dah ape2.masuk kete trus amik spek n pki sbb panas..hehee



tgn dibahu mata tgk mami...hihihi




muke sedih bebeno la hai kne tggl dady g keje


utk hari ni 3x mandi sbb cuaca sgt panas..