Saturday, 17 August 2013

Ramadhan dan Syawal 2013

Alhamdulillah...selesai sudah ramadhan yg penuh dugaan dan datang syawal dengan seribu kemeriahan....
Tahun ni tak sesibuk tahun lepas.tempahan jaitan mcm biase tapi takla sesibuk tahun lepas sampai balik kg btol2 penghujung puasa..dan dapat tebus masa berpuasa di perlis 4 hari...syukur sgt2..
Persiapan raya ala kadar je..kemas bju 2 hari awal sblm balik kg.cari kain nak buat baju 3 hari sblm raya(baju aku n qisya.bju kimi dah beli masa balik perlis.hehehe)pas siap je tempahan bju org terus jahit bju sendri sambil tunggu kimi balik kerja.last2 dpt siapkan bju je.kain tak smpt sbb mood balik kg membuasss...hahaha...nasib la kt umh ibu ade mesin jahit.pg2 raya gak baru siap baju raya dri sendiri siap kne jahitkan bju kak ipar sekali...sian kan....ibu mintak tolong sbb ibu pun tak larat dah nak jahit...demi ibu daku sanggup wat ape je....;)
Pas kimi balik kerja je terus kemas2 rumah takmo bg tggl besepah.siap je terus g sahur kat kedai mamak dkt2 sini.tu je yg bukak.nasib la dtg awal.klu dtg lmbt mmg tak dpt sahur kot.sbb pekerja kedai tu sume sgt lmbt buat kerja...sian. ade yg tak smpt sahur..pas sahur terus gerak balik johor.yeye...
Sepanjang perjalanan tak tdo sbb teman buah hatiku drive sorang2..walaupun byk kali nak terlelap dan terlelap jugak sebenarnya...tapii kuatkan juga dri utk tak tdo.borak mcm2 dan paling byk kimi cerita pasal tmpt kerja.seronok sgt dgr..qisya pengsan dah kt belakang.benti kat air keroh solat subuh n sambung perjalanan sampai la kota tinggi..smpt lagi shopping tudung raya n kasut raya qisya pastu g bank tukar duit raya.sume last minute.hehe...kimi dah sakit kepala mase tu tambah qisya meragam sbb tak ckup tdo.ngs2 lam kete.kalut2 kite ni nak cari tudung.last2 kimi dpt pujuk dgn belikan die bunga api...siap beli sume terus gerak balik sg.mas.sampai je rumah ibu ayah salam2 n rehat2 dan kemas2...tak ramai adik bradik yg sampai lagi.ptg n nak masuk berbuka baru la sume sampai n dpt berbuka sama2..Alhamdulillah..seronok sgt..lepas siap berbuka dah dgr kecoh2 kat luar.igtkan ape rupenya ayah dah standby nak main mercun..tukang beli mercun adalah kembarku bersama suaminya.tukang jual mercun kakakku n suaminya..tukang tong2 duit beli mercun kemboku n adik bongsu..tima kasih.sbnrnye raya tahun lepas diorg yg bujang dah gasak main mercun.sbb yg dah kawen raya belah mertua xdpt la tgk.tahun ni dapt la tgk agenda mlm raya.bakar mercun tepek yg 8 kaki tu.siap amik tangge buat sangkut mercun yg panjang tu.da mcm chinese new year plak.tapi mmg syokkk.cume mercun 'bateri' je takde.xtaupun mercun bateri tu cmne.menurut cerita mercun bateri tu yg kuar bunga api yg cantik2 tu..hehehe.
ok selesai main mercun sume terus bersiap utk sembhyg berjemaah dan tahlil serta takbir raya..acara wajib keluarga.tapi bile2 pun mase family berkumpul mmg akn ade majlis tahlil ringkas utk ahli keluarga yg dah pergi buat selamanya..Alhamdulillah sgt syukur ayah masih mampu n sihat utk jadi imam pada kami adik bradik dan keluarga..mase ayh baca surah dlm smbhyg tu sayu sungguh hati ni dgr suara ayah...abis smbhy, tahlil dan takbir raya kami selawat sambil bersalaman dan bermaafan..kenangan ni takkan iqa lupa n harap berkekalan sampai bila2.smg keluarga kite diberkati dan dilimpahi kasih sayang hingga ke syurga...amin...
raya pertama:
bgn pagi2 tu tgk kimi n nizam dah siapkn pasang cangkuk langsir.rajin btol(tapi sebenrnya mmg tugas diorg berdua...hihi).tapi aku tak tlg pun setel kuih muih n kemas rumah.tlg pasang langsir umah bahagian bwah je.kui3...yela sbb nak siapkan jaitan kan..Alhamdulillah dapt siapkan jugak..sempt la gosok bju kimi nak g smbhyg.pas sume org lelaki balik smbhyg diorg makan2 n kami plak bersiap n pki bju cantik2.bermaafan sekali lagi pastu terus je join marhaban blok (org jawa panggil baraan)yg mmg ade tiap2 tahun tiap kali hari raya pertama.pengalamn 1st la utk kimi n qisya..qisya sgt la bergaya dgn spek handbag n kasut baru.anak dara ni bukan leh kne panas sikit.mesti mintak spek die..abis marhaban (16 buah rumah gak wooo..fenattt)petang terus je solat asar n gerak beraya rumah bapak sedara kat felda sening(lam 1 jam perjalanan)..pehh..mlm gak baru habis raya..tapi sgt enjoyyy..dapat makan puas2...

raya kedua:
balik kg simpang renggam( kg ayah) n muar(kg ibu).bertolak dari rumah kul 11pg jugak.plan asal sesudah subuh...hihi..sampai simpang renggam bertembung ngn family paklong.dpt mkn lauk kg tgh hari tu.walaupun sesak2 lam umah tu sbb ramai sgt tapi best la sbb dpt jumpe sedara mara..pas mkn n solat bergerak ke muar terus.tiba sana petang gak la..singgah kubur arwah atok lelaki n arwah atok pmpn..pastu sampai rumah arwah atok je tgk diorg dah start bako ikan n buat nasi lemak siap bgkus pki daun pisang tau.. sbb plan mmg ade makan2 n bbq la raya kedua tu..sume adik bradik ibu ade kecuali pak ndak n arwah mak esah...pas magrib baru la makan2.siap makan main mercun plak.ketua main mercun laki ila.kimi fobia pada mercun dan percikan bunga api...hehehe..sian sayangku itu.tapi mmg btol bukan main2 punye..abis main mercun acara wajib tahlil ringkas pastu g beraya..balik raya terus tdo...

raya ketiga:
raya rumah paklong n pulang semula ke rumah ibu ayah.paling terharu nyakat paklong suh buat air teh tarik(paklong sgt expert buat teh tarik n paling sedapppp tau).saje je nyakat2 tapi paklong buatkan jugak..apelagi sume serbuu la.pastu bergambar beramai2..gerak balik tu sggh sebentar di rumah kakak sulongku kat pontian...pastu beraya umah mertua ila..klu la umah mama papa dekat mmg zeruppppp sampai gak sane.pakkal la jauh kat perlis nun.huuu.rumah last raya adalah rumah pak usu..balik umh ayh ibu sume kefenatan sudah.

raya keempat:
takde g mana2 sbb tiba giliran plak sedara mara dtg beraya rumah kami..menu simple je.nasi impit,kuahkacang,sup tulang,smbal kicap serunding, ayam masak semor(mknn jawa tu aku la yg masaknye..hehe) tomyam utk mkn sendri tapi habis gak jamu utk tetamu...paling best dpt makan durian.nasib baik la sempat merasa durian kt umh.kebetulan ade musim.musim 1st tu tak dpt mkn tapi dapat tgk gambo je..hihi.yg musim kedua ni la rezeki dpt gak mkn..hehe..durian pokok sendri tanam tau(arwah atok la tanam pokok tu..hehe)

raya kelima:
plan nak balik sg buloh dah.sedeh je rase tak puas beraya sbb org johor raya sebulan...kekekeke..selagi tak habis 30 syawal selagi tu boleh raya tau.giliran kami plak beraya ke rumah mak pak sedara area johor bahru..mule2 raya rumah jiran ibu ayah dlu pastu gerak terus ke rumah pak andak (abg ibu) pastu rumah mak itam(adik ibu) pastu rumah kak maria(sepupu kiteorng) n rumah kak ita sepupu kiteorg gak(rumah last nih)..sbb dah penat sgt g umah ila n tdo sane sekali ngn beraya la..ko je tak raya umah aku ila...kakakaka..

raya keenam:
btol2 bergerak balik sg buloh sebab kimi dah start keje.gerak kul 10 pg n sampai rumah kul 3ptg.kimi tak smpt pun rehat terus je g keje.sian die penat melayan aku nak beraya sakan..hehe.thank u sayang.harap abg happy dpt beraya kt kampung ayang..qisya la paling banyak collect duit raya..alhamdulillah murah rezeki..ok sampai sini dlu cerita raya.layan gambo la plak...selamat hari raya maaf zahir dan batin dari iqa kimi n qisya...muah3...



dpt gak buka sama2



kica sebokk mkn kuih raya.makbapak excited begambo


minah kepoh ni siap berspek handbag bagaiiii...hahaha


gambo ni pun qisya tak ready..ayooo minaciii


gambo beramai2.ramai lg yg takde.ni baru suku


qisya main bunga api










ni time berbaik..

ok la byk lg gmbo tapi mak dah fenattt..babai.assalam.