Friday, 17 January 2014

Friday, 3 January 2014

qisya nur arissa is now 2 years, 9 months, 1 day, 12 hours and 56 minutes old!

Anak perempuan saya....



jadi anak solehah ye syg...



















-i love u so much baby...
-banyak dah cakap skrg...
-paling kelakar bile ckp cepat2 ayt jd tunggang terbalik
-suke mandi shower sendri
-suke tdo lewat n bgn nak tgh hari dahhh
-suke buat2 nangis
-faham sgt2 ape kite cakap atau tegur atau marah bile buat salah atau buat ape2 tapi sengaja je tarik atau alih perhatian mommy daddy
-nenen dari dulu sampai skrg sama je takde perubahan(harap die berhenti sendri tanpa dipaksa sbb mak yg xsampai hati n susu byk lagi walaupun kdg2 sakit je kne gg die yg tajam tu...hahahaha :p )
-suke makan biskut
-mnum susu ikot
-excited bile ajar abc n cube utk hafal walaupun kdg2 slh je sebut
-suke menari sgt2.paling best daddy main gitar qisya menari ala2 menari balet sambil ajak mommy sekali buat...
-pandai dah kayuh basikal.siap undur depan belakang laju2 pastu pusing laju2 sampai tergolek sendri
-suka pakai stokin.siang hari pun pakai...
-bgn tdo nak kne golek2 dlu ngan mommy baru betol 'setesen'
-tujela stkt ni..hehe..

wassalam...

Wednesday, 1 January 2014

2014

selamat tahun baru 2014. sekejap je masa skrg.apepun azam tahun ni nak jd lebih rajin dr sblm2 ni. bknlah sblm ni malas.hehe...tapi nak lg rajin..inshaAllah... yg paling penting

-jd manusia perlu ade timbang rase
-belum tentu kite sng skrg dan sng kehadapan.
-takpela..kami bersykur sbb dah setelkan prob kami.Alhamdulillah...
-aku kne kerja keras bulan ni
-ya Allah berikanlah aku kekuatan dan kesihatan yg baik ya Allah..
-ibu terima kasih doakan ika sihat n dapat teruskan menjahit. terharu sgt... syg ibu sgt2..
-suamiku syg walau ape masalah, dugaan dan cabaran inshaAllah sama2 kite harungi ye syg..
-sayang abg n qisya...muah3...


Saturday, 7 December 2013

qisya 2 tahun 8 bulan

assalam..

Skrg ni makin petah bercakap, berangan laaagi la. Suke sgt pakai khakot 'kasut' ala2 princessss... Pastu panggil mommy n daddy 'mom' 'dad' hahaha..minah salih celup anak aku sorang ni..ye sorang..belom ade rezeki nak tambah.ramai je yg tanye..huu.doakan la ye bukan merancang tapi mmg belom ade rezeki.klu ade inshaAllah akan diberitahu.aminnn...

Bgn pagi mesti nak mami ade klu die rase die tak ckup tdo. .nak golek2 atas katil then baru bgn tapi klu die membongkang sampai kul 12 tgh hari takyah golek2 pun takpe. bgn dgn ceria n senyum sambil cakap 'mommy kica da mangunnn'.. comel je..

Ari jumaat lepas kami g tesco pas hntr mamatok, yana n anak2 ke airport sbb diorg dr kuantan n nak balik perlis berpntg kt sana. tesco baru kt puncak alam.hr kedua bukak mmg la sgt ramai org n tmpt la hai kecik je.sekali je kot g ctu tapi dot la jugak beli diapers murah dr hrge biase. ntah cmne pusing2 si budak kecik ni nampak la patung barbie yg princess cinderella tu. die punye excited tu terus pgg bnde tu tanak lepas tunjuk yg lain pun tanak.bukan tanak belikan tapi cm malas nak layan bnde kecik2 gtu.ade beli yg tak ori tapi time die nak tukar eksesori patung tu yg jd mngse mak die la kan.hahaha. so tarik die n bg perhatian kt bnde lain.die ngs gak la tapi buat2 lupe kt mane tmpt 'seram' tu.hihi.. last2 die mengalah tapi sebut ulang2 byk kali. sian die takpe nnt mami belikan eh syg..inshaAllah..

Esoknya die bgn tdo sebut lg. die ade sebut nak 'princess fresher' tapi aku n kimi tak fhm..igtkan nak skuter sbb mase alih perhatian die tu kimi bawak naik skuter kecik bdk2 tu pusing keliling brg2 mainan kanak2.. Pujuk2 jugak tapi nampak die sgt mengharap nak dapatkan princess tu.. umur 2 tahun lebih dah pandai cmtu.aku dlu tak igt pun suke bnde ape.hehe.. pastu merengek lg.xle jd ni xtau sbnrnye nak princess ape.last2 cari lam google princess disney..kuar mcm2 rupe bentuk princess la n tunjuk kt die.die dgn pantas tunjuk yg pakai gaun labuh colour biru lembut ngn rambut kuning.sah la cinderella..mmg comey pon patung tu. die dpt tgk gambo or cerita2 lam youtube pasal cinderella ni pun dah puas sbnrnye..so ngadap tu jela utk seharian. ntah cmne la aku pun ade terlayan die tgk cite sofia the first hr esoknya..tup2 kuar plak cinderella lam cite sofia the first. .die punye excited sampai lompat2.ya Allah rase bslh btol xdpt belikan.sbb mmg die suke sgt klu patung pki gaun kembang2 ni.klu ade rezeki lebih inshaAllah mami belikan utk qisya eh syg..

okey last sekali pasal bdk kecik ni smlm die pakai suar tdo yg dah lame.kembang dah getah suar tu..nak smpn dah bju lama2 xle pakai tp tak smpt..ade sekali tu nak btlkan la tukar getah baru ngs2 die jerit tanak bukak suar tu.ntah cmne smlm die bg plak.sanggup tunggu siap..mami jahitkan n ganti getah baru n bg die pakai..die punye happy tu mcm dpt suar baru dan yg paling bermakna adalah ucapan thank u tu tak benti..ya Allah anak.. padahal die dah main2 n lama pastu dtg kat mami n say thank u mami...cairrrrr....apa shj utkmu sygku..nnt mami ganti baju baru jugak...

k la bai.tu jela setakat ni..byk lg nak type tp malasss...huu..
wassalamm..




cantik kan????





tertdo sendri..sian...













Tuesday, 26 November 2013

kepulangan yg ditunggu dgn selamat.Alhamdulillah..

assalamualaikum....

Alhamdulillah dah 2mnggu ibu dan ayah selamat pulang ke rumah... dgn harapan yg besar diiringi doa anak2 soleh/solehah agar ibu dan ayah mendapat haji yg mabrur inshaAllah...

Sebelum terlupa jalan cerita kepulangan buah hati kami ini akan ku hapdet sekarang.hehe

Dijangka flight akan mendarat di senai airport pada pukul 4 ptg pada 12 november 2013.Alhamdulillah tiade sebarang perubahan dr pihak tabung haji.kimi dapat cuti dari 11hb hingga la 18hb..dapat la balik kampung lama sikit..kami gerak balik 11hb.plan awal hati ni nak sgt2 sambut ibu ayah kat airport.rupenya mmg takde rezeki..kami gerak dr sg buloh pas zohor..benti solat asar kat machap.gerak slow2 sbb mmg tanak rushing..benti solat di rnr machap n sampai skudai (umah ila) maghrib..Alhamdulillah selamat sampai n nak tdo umah ila sbb dekat dah nak g ke senai.msg kak long kata tak balik sg mas dulu sbb nak amik ibu ayah kt airport.dpt msg sedih plak dr kak long kata takde sape tlg kat umah utk masak2.takpela balik jela sg.mas.sbb klu boleh tanak la org dok kecik hati kan..kul 11 mlm gerak sampai 12 mlm n hujan dgn lebatnye..

Pas sampai terus rehat n nak tdo sbb dah lewat malam.ntah cmne qisya kne muntah2 plak mlm tu sampai 4x.tak dpt tdo ngn nyenyak.mgkin slh makan.sampai la pg tu terus je kene kerah tenaga masak mknn utk majlis doa selamat ibu ayah sampai umah..siap sume kerja dlm kul 5ptg.dpt msg kata flight jemaah haji johor dah mendarat.syukur ya Allah.hati dah tak sabar rasenya.kami siap2 sume tunggu dpn pintu rumah..sambil borak2 n dapat call ila n cakap ngn ibu.soalan 1st kuar dr mulut ibu 'nape awak tak tunggu ibu?kata nak tunggu'..sedih bergenang airmata jela dpt kugambarkan.takpela ade hikmah sebenarnye. asal ade kete lalu je memasing dok jengah kepala.penantian itu satu penyiksaan..baru dpt rase mcm mane bila ibu ayah tunggu kepulangan aku sekeluarga.mcm tu rupenye..

Kami pun dah siapkan bentang sejadah beralaskan tikar utk ibu ayah bila sampai nanti terus buat sujud syukur..dan akhirnya sampai jugak kereta yg ditunggu.bile ibu ayah sampai aku dah ngs n selesai je ibu ayah buat sujud syukur aku terus tuju arah ayah salam ayah n peluk cium dgn airmata. ..subhanallah..sungguh menyentuh jiwa.sbb tak dapat salam mase ayah pg mase 2hb tu.pas selesai ayah salam ibu plak n ngs gembira sbb dpt tgk dah depan mata ibu ngan ayah.syukur syukur Alhamdulillah...diikuti adik bradik lain yang tunggu dirumah berpelukan gembira sbb 41 hari kami terpisah jauh dan hanya dpt berhubung melalui panggilan telefon shj..

Selepas tu masing2 smbhyg magrib sbb pas maghrib nnt akan ade kenduri doa selamat.jemput semua ahli blok 10 dan ahli masjid.selesai majlis kami duduk berborak sambil dengar cerita dr ibu ayah tentang pengalaman mereka berdua ketika disana.seronok sgt dgr rase hati nak pergi sgt2 sbb yela kite xtau dosa kite byk mane perlu persediaan mental fan fizikal yg cukup sbb menziarah atau menunaikan haji di mekah adalah rukun islam ke 5.walaupun hanya mampu buat umrah tapi ilmu utk kesana perlu mantap dan cukup sbb kite pergi sana utk beribadah bukan suka2 melancong.ibu ayah pesan kumpul duit dr awal.takla dah tua xlarat nanti baru nak pergi kan.inshaAllah ibu ayah kami akan cuba utk kumpul duit dr skrg..

Selesai segalanya,acara pembahagian ole2 dr mekah.hehehe..sbnrnye ade 2 kotak besar n 2 gelen air zam2 dah dipos dari sana dah selamat sampai awal sblm ibu ayah sampai tapi kami cuma buka bungkusan mknn je sbb nak siap2 bungkus utk bg tetamu yg dtg.nak geledah yg lain2 tu cm segan je cam tak sopan je sbb brg ibu ayah kan.huuu.padahal excited.hasil bahagi2 sume anak2 n menantu dan cucu2 dapat la jubah baju tudung sejadah dan brg2 lain2..pandai jugak ibu ayah shopping.hehe.

Okey dan seterusnya dpt la bantu ape2 yg ptt kt umah tu cm masak kemas umah sbb ibu ayah masih lagi dlm mood rehat dr segala kerja serta perubahan cuaca dan masa so masing2 rase ngantuk dan kepenatan..sampai la ahad tu masa utk kami pulang dah.rase kejap je masa..kami gerak pas zohor jugak dan sampai tepat 10 malam.kemas n gosok baju sbb kimi dah start keje pagi.ok tu je jalan ceritanya.hehe.selamat menjamu gambar plak...wassalam..

Hadiah paling bermakna yang aku dapat adalah kitab suci Al-quran dr ibu ayah.ibu siap baca sampai khatam quran tu kat sane.terima kasih ibu..iqa akan jadikan Al-quran ni teman setia iqa inshaAllah..amin...
























Wednesday, 20 November 2013

qisya nur arissa is now 2 years, 7 months, 2 weeks, 4 days, 14 hours and 8 minutes old!

assalam.

Lame tak update pasal bdk kecik ni kan. So hari ni nak cite pasal die je. Tajuk entri kemain panjang bebeno..haha..copy paste je..:-P

Pejamcelik2 dah 2tahun 7 bulan.masih belom stop susu badan.walaupun dah mcm cara buat.die sgt manja n suke mengempeng..sbb takde adik kot.bkn tanak bg tapi belom ade rezeki..mgkin bile ade adik nanti die jadi matang..tapi skrg die dah nampak sgt besar n faham ape kite suruh walaupun kadang2 die suke jerit n merengek tak tentu pasal..
Pkr yg die suke buat skrg berangan jadi princess,pakai kasut tumit tinggi.main anak patung,bagi susu anak patung die,pakai baju gaun kembang2 n menari,tiru segala gaya yg die pnh tgk kat tv n ipad.mcm2 lagi sbnrnye di.buat sejak die umur setahun lebih.tapi skrg butir kata dah jelas sgt2.die tahu n faham bile kite marah die.die pandai pujuk kite bile die buat salah.kadang2 hati jadi cair.cara paling berkesan nak bagi die lembut n dgr kata bile kite cakap baik2 sambil puji n peluk die qisya budak baik.otomatik berubah dr jerit2 terus cakap slow.yg paling seronok bile daddy nak pg keje je mintak nak salam.dlu buat jugak tapi kite yg pakse die skrg die sukarela..sonok sgt layan die.

Hari ni plak die takde kawan.adik mia tak dtg.main sorang2.bile mommy mandi je berdesup lari n panggil mami! mami! cari mami rupenye.bile kite nyahut je die terus tanya mami ok?kite pun jawab la dlm bilik air ok.terus senyap..xleh langsung tak nampak kelibat kite terus je kalut cari.kdg2 saje je nyorok nyakat die.nnt sergah terus je jerit 'maami terkojot kica haha' pastu gelak sama2..bahagia sungguh rasa.ade kawan buat gurau main2 walaupun kdg2 ade benda yg die buat kite jd marah..tapi bile die manje2 n amik hati kite hlg terus rase nak marah tu...qisya...qisya..mami syg qisya sgt2..terima kasih sbb hadir dlm hdup mami n dady.terima kasih Allah atas anugerah ini.ok sambung cerita.skang ni die ssh btol bile kite ajak mandi.mcm td siang bile ajak mandi terus jawab tanak tanak..pastu die mintak makan kek.mknn kegemaran die skrg adalah kek..mase die makan tu kite tak tgk pun.dtg2 je kat kite dgn tgn kotor.tgk depan tv masha Allah berterabur.takpela budak kan.bile tgn die dah kotor kite pun saje jela ajak mandi.terus je nak.tau dah sbb die ni penggeli konon.haha.xle kotor ckit.air tumpah kne baju atau tumpah atas meja pun xle cpt2 mintak tisu..nasi sebutir jatuh mase tgh makan pun suh kutip.ayo minaci ni mmg tau.ha tapi peluang la kan nak ajak die mandi.pas siap mandi sume die mintak susu..susu plak kdg2 die nak kdg die tanak.ikot mood.cm td buat susu campur milo.mmg die minum.sblm ni tak campur milo minum jugak tapi seminggu je pastu tanak.so skrg die dah tau yg milo tu sedap kene la bg kan.sekurang2nya die nak minum susu..sampai la ptg die dok main sorang2.time mami masak tak pnh die kacau cuma jenguk2 je kat dapur tanye 'mami ok?'bile kite jawab ok nampak muke die puas dgr kite jawab n terus g dpan tv balik.hahaha.soalan wajib tu sampai atok n nenek pun suke tanye die soalan sama.. pas mami siap masak n kemas umah n mandi sume g la smbhyg.time kite smbhyg skrg ni die mmg suke tanye kite mcm2 n tolak2 kite nak tanye sesuatu atau die nak sesuatu n suruh kite amik kan mcm kite tak smbhyg.byk kali jugak die buat.n awal2 bgtau die klu mami smbhyg jgn duduk atau diri depan mami.tunggu mami siap tau.mmm..tak berjaya sampai la kt kg mase tgh smbhyg jemaah aritu die buat lg.apelagi mami jegil mata je die terus ngs.mami kene marah dgn nenek.nenek pesan 'lain kali jgn marah.cakap baik2.mcm awak tak pnh kacau ibu smbhyg dlu mase awak kecik'.hukhuk.rase bersalah disitu.ibu cakap 'kakak dulu siap kencing depan ibu tapi jgn marah kene cakap baik2'.ok insaf sgt2 n tanak buat lg dah.sekali ni jela sbb rase mcm nak mrah je masa tu.ok.sambung lagi..hehe.sblm smbhyg pesan kat die 'qisya ni kunci rumah tau.kalau dady balik qisya bg kunci dkt dady ye' die tgk n angguk.cmtu je bg respon..sbb kebetulan dah maghrib.n kimi otw balik.kang tgh smbhyg kimi sampai pintu kunci plak.btol2 siap smbhyg kimi sampai.die dah jerit2 panggil 'mami mami dady da balik'.kite pun bgn nak amik kunci.lom sempat sampai nak amik kunci die dah lari amik n terus lari kat pintu nak bg dady kunci..ya Allah..tak terkata.faham rupenya.Alhamdulillah..pas dah smbhyg n siap makan sume drama lg nak ajak mandi.mmg saje mandi lewat sbb die mmg ssh sikit nak ajak mandi skrg.ngs2 tanak..sblm tu die ade ajak nak swimming.siap wat gaya tgh swimming atas tilam.sian anak aku sorang ni.tah tgk cite apela yg ade berenang2 ni sampai dok sebut2 byk kali n siap menggayakan lagi.hahahah.teringat ade kolam kecik die tu umpan jela bnde tu terus je nak n mandi.lama plak tu sbb nak berendam lam tu walaupun kolam tu sgt la kecik cenonet jek.hahaha.nnt dady belikan yg beso eh syg..siap mandi pakai baju tanak sikat rambut nak nenen n terus tertidur dgn senang sekali sbb siang hari tak tdo langsung..sampai la skrg bgn jap je nak nenen pastu sambung tido balik.ok sekian dulu.babai....wassalam..