Tuesday, 26 November 2013

kepulangan yg ditunggu dgn selamat.Alhamdulillah..

assalamualaikum....

Alhamdulillah dah 2mnggu ibu dan ayah selamat pulang ke rumah... dgn harapan yg besar diiringi doa anak2 soleh/solehah agar ibu dan ayah mendapat haji yg mabrur inshaAllah...

Sebelum terlupa jalan cerita kepulangan buah hati kami ini akan ku hapdet sekarang.hehe

Dijangka flight akan mendarat di senai airport pada pukul 4 ptg pada 12 november 2013.Alhamdulillah tiade sebarang perubahan dr pihak tabung haji.kimi dapat cuti dari 11hb hingga la 18hb..dapat la balik kampung lama sikit..kami gerak balik 11hb.plan awal hati ni nak sgt2 sambut ibu ayah kat airport.rupenya mmg takde rezeki..kami gerak dr sg buloh pas zohor..benti solat asar kat machap.gerak slow2 sbb mmg tanak rushing..benti solat di rnr machap n sampai skudai (umah ila) maghrib..Alhamdulillah selamat sampai n nak tdo umah ila sbb dekat dah nak g ke senai.msg kak long kata tak balik sg mas dulu sbb nak amik ibu ayah kt airport.dpt msg sedih plak dr kak long kata takde sape tlg kat umah utk masak2.takpela balik jela sg.mas.sbb klu boleh tanak la org dok kecik hati kan..kul 11 mlm gerak sampai 12 mlm n hujan dgn lebatnye..

Pas sampai terus rehat n nak tdo sbb dah lewat malam.ntah cmne qisya kne muntah2 plak mlm tu sampai 4x.tak dpt tdo ngn nyenyak.mgkin slh makan.sampai la pg tu terus je kene kerah tenaga masak mknn utk majlis doa selamat ibu ayah sampai umah..siap sume kerja dlm kul 5ptg.dpt msg kata flight jemaah haji johor dah mendarat.syukur ya Allah.hati dah tak sabar rasenya.kami siap2 sume tunggu dpn pintu rumah..sambil borak2 n dapat call ila n cakap ngn ibu.soalan 1st kuar dr mulut ibu 'nape awak tak tunggu ibu?kata nak tunggu'..sedih bergenang airmata jela dpt kugambarkan.takpela ade hikmah sebenarnye. asal ade kete lalu je memasing dok jengah kepala.penantian itu satu penyiksaan..baru dpt rase mcm mane bila ibu ayah tunggu kepulangan aku sekeluarga.mcm tu rupenye..

Kami pun dah siapkan bentang sejadah beralaskan tikar utk ibu ayah bila sampai nanti terus buat sujud syukur..dan akhirnya sampai jugak kereta yg ditunggu.bile ibu ayah sampai aku dah ngs n selesai je ibu ayah buat sujud syukur aku terus tuju arah ayah salam ayah n peluk cium dgn airmata. ..subhanallah..sungguh menyentuh jiwa.sbb tak dapat salam mase ayah pg mase 2hb tu.pas selesai ayah salam ibu plak n ngs gembira sbb dpt tgk dah depan mata ibu ngan ayah.syukur syukur Alhamdulillah...diikuti adik bradik lain yang tunggu dirumah berpelukan gembira sbb 41 hari kami terpisah jauh dan hanya dpt berhubung melalui panggilan telefon shj..

Selepas tu masing2 smbhyg magrib sbb pas maghrib nnt akan ade kenduri doa selamat.jemput semua ahli blok 10 dan ahli masjid.selesai majlis kami duduk berborak sambil dengar cerita dr ibu ayah tentang pengalaman mereka berdua ketika disana.seronok sgt dgr rase hati nak pergi sgt2 sbb yela kite xtau dosa kite byk mane perlu persediaan mental fan fizikal yg cukup sbb menziarah atau menunaikan haji di mekah adalah rukun islam ke 5.walaupun hanya mampu buat umrah tapi ilmu utk kesana perlu mantap dan cukup sbb kite pergi sana utk beribadah bukan suka2 melancong.ibu ayah pesan kumpul duit dr awal.takla dah tua xlarat nanti baru nak pergi kan.inshaAllah ibu ayah kami akan cuba utk kumpul duit dr skrg..

Selesai segalanya,acara pembahagian ole2 dr mekah.hehehe..sbnrnye ade 2 kotak besar n 2 gelen air zam2 dah dipos dari sana dah selamat sampai awal sblm ibu ayah sampai tapi kami cuma buka bungkusan mknn je sbb nak siap2 bungkus utk bg tetamu yg dtg.nak geledah yg lain2 tu cm segan je cam tak sopan je sbb brg ibu ayah kan.huuu.padahal excited.hasil bahagi2 sume anak2 n menantu dan cucu2 dapat la jubah baju tudung sejadah dan brg2 lain2..pandai jugak ibu ayah shopping.hehe.

Okey dan seterusnya dpt la bantu ape2 yg ptt kt umah tu cm masak kemas umah sbb ibu ayah masih lagi dlm mood rehat dr segala kerja serta perubahan cuaca dan masa so masing2 rase ngantuk dan kepenatan..sampai la ahad tu masa utk kami pulang dah.rase kejap je masa..kami gerak pas zohor jugak dan sampai tepat 10 malam.kemas n gosok baju sbb kimi dah start keje pagi.ok tu je jalan ceritanya.hehe.selamat menjamu gambar plak...wassalam..

Hadiah paling bermakna yang aku dapat adalah kitab suci Al-quran dr ibu ayah.ibu siap baca sampai khatam quran tu kat sane.terima kasih ibu..iqa akan jadikan Al-quran ni teman setia iqa inshaAllah..amin...
























No comments:

Post a Comment