Wednesday, 20 November 2013

qisya nur arissa is now 2 years, 7 months, 2 weeks, 4 days, 14 hours and 8 minutes old!

assalam.

Lame tak update pasal bdk kecik ni kan. So hari ni nak cite pasal die je. Tajuk entri kemain panjang bebeno..haha..copy paste je..:-P

Pejamcelik2 dah 2tahun 7 bulan.masih belom stop susu badan.walaupun dah mcm cara buat.die sgt manja n suke mengempeng..sbb takde adik kot.bkn tanak bg tapi belom ade rezeki..mgkin bile ade adik nanti die jadi matang..tapi skrg die dah nampak sgt besar n faham ape kite suruh walaupun kadang2 die suke jerit n merengek tak tentu pasal..
Pkr yg die suke buat skrg berangan jadi princess,pakai kasut tumit tinggi.main anak patung,bagi susu anak patung die,pakai baju gaun kembang2 n menari,tiru segala gaya yg die pnh tgk kat tv n ipad.mcm2 lagi sbnrnye di.buat sejak die umur setahun lebih.tapi skrg butir kata dah jelas sgt2.die tahu n faham bile kite marah die.die pandai pujuk kite bile die buat salah.kadang2 hati jadi cair.cara paling berkesan nak bagi die lembut n dgr kata bile kite cakap baik2 sambil puji n peluk die qisya budak baik.otomatik berubah dr jerit2 terus cakap slow.yg paling seronok bile daddy nak pg keje je mintak nak salam.dlu buat jugak tapi kite yg pakse die skrg die sukarela..sonok sgt layan die.

Hari ni plak die takde kawan.adik mia tak dtg.main sorang2.bile mommy mandi je berdesup lari n panggil mami! mami! cari mami rupenye.bile kite nyahut je die terus tanya mami ok?kite pun jawab la dlm bilik air ok.terus senyap..xleh langsung tak nampak kelibat kite terus je kalut cari.kdg2 saje je nyorok nyakat die.nnt sergah terus je jerit 'maami terkojot kica haha' pastu gelak sama2..bahagia sungguh rasa.ade kawan buat gurau main2 walaupun kdg2 ade benda yg die buat kite jd marah..tapi bile die manje2 n amik hati kite hlg terus rase nak marah tu...qisya...qisya..mami syg qisya sgt2..terima kasih sbb hadir dlm hdup mami n dady.terima kasih Allah atas anugerah ini.ok sambung cerita.skang ni die ssh btol bile kite ajak mandi.mcm td siang bile ajak mandi terus jawab tanak tanak..pastu die mintak makan kek.mknn kegemaran die skrg adalah kek..mase die makan tu kite tak tgk pun.dtg2 je kat kite dgn tgn kotor.tgk depan tv masha Allah berterabur.takpela budak kan.bile tgn die dah kotor kite pun saje jela ajak mandi.terus je nak.tau dah sbb die ni penggeli konon.haha.xle kotor ckit.air tumpah kne baju atau tumpah atas meja pun xle cpt2 mintak tisu..nasi sebutir jatuh mase tgh makan pun suh kutip.ayo minaci ni mmg tau.ha tapi peluang la kan nak ajak die mandi.pas siap mandi sume die mintak susu..susu plak kdg2 die nak kdg die tanak.ikot mood.cm td buat susu campur milo.mmg die minum.sblm ni tak campur milo minum jugak tapi seminggu je pastu tanak.so skrg die dah tau yg milo tu sedap kene la bg kan.sekurang2nya die nak minum susu..sampai la ptg die dok main sorang2.time mami masak tak pnh die kacau cuma jenguk2 je kat dapur tanye 'mami ok?'bile kite jawab ok nampak muke die puas dgr kite jawab n terus g dpan tv balik.hahaha.soalan wajib tu sampai atok n nenek pun suke tanye die soalan sama.. pas mami siap masak n kemas umah n mandi sume g la smbhyg.time kite smbhyg skrg ni die mmg suke tanye kite mcm2 n tolak2 kite nak tanye sesuatu atau die nak sesuatu n suruh kite amik kan mcm kite tak smbhyg.byk kali jugak die buat.n awal2 bgtau die klu mami smbhyg jgn duduk atau diri depan mami.tunggu mami siap tau.mmm..tak berjaya sampai la kt kg mase tgh smbhyg jemaah aritu die buat lg.apelagi mami jegil mata je die terus ngs.mami kene marah dgn nenek.nenek pesan 'lain kali jgn marah.cakap baik2.mcm awak tak pnh kacau ibu smbhyg dlu mase awak kecik'.hukhuk.rase bersalah disitu.ibu cakap 'kakak dulu siap kencing depan ibu tapi jgn marah kene cakap baik2'.ok insaf sgt2 n tanak buat lg dah.sekali ni jela sbb rase mcm nak mrah je masa tu.ok.sambung lagi..hehe.sblm smbhyg pesan kat die 'qisya ni kunci rumah tau.kalau dady balik qisya bg kunci dkt dady ye' die tgk n angguk.cmtu je bg respon..sbb kebetulan dah maghrib.n kimi otw balik.kang tgh smbhyg kimi sampai pintu kunci plak.btol2 siap smbhyg kimi sampai.die dah jerit2 panggil 'mami mami dady da balik'.kite pun bgn nak amik kunci.lom sempat sampai nak amik kunci die dah lari amik n terus lari kat pintu nak bg dady kunci..ya Allah..tak terkata.faham rupenya.Alhamdulillah..pas dah smbhyg n siap makan sume drama lg nak ajak mandi.mmg saje mandi lewat sbb die mmg ssh sikit nak ajak mandi skrg.ngs2 tanak..sblm tu die ade ajak nak swimming.siap wat gaya tgh swimming atas tilam.sian anak aku sorang ni.tah tgk cite apela yg ade berenang2 ni sampai dok sebut2 byk kali n siap menggayakan lagi.hahahah.teringat ade kolam kecik die tu umpan jela bnde tu terus je nak n mandi.lama plak tu sbb nak berendam lam tu walaupun kolam tu sgt la kecik cenonet jek.hahaha.nnt dady belikan yg beso eh syg..siap mandi pakai baju tanak sikat rambut nak nenen n terus tertidur dgn senang sekali sbb siang hari tak tdo langsung..sampai la skrg bgn jap je nak nenen pastu sambung tido balik.ok sekian dulu.babai....wassalam..












No comments:

Post a Comment